Cukai Jualan 10% LVG Bermula 1 Januari 2024

calendar-pen
Dikemaskini pada: 21/12/2023
alarm-clock
Cukai 10% LVG 2024

Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) pada 16 Disember 2023 yang lalu telah mengumumkan perlaksanaan cukai 10% terhadap barang bernilai rendah atau low value goods (LVG) yang dijual secara dalam talian. Keputusan ini diambil selepas penangguhan pelaksanaan cukai yang sepatutnya berkuat kuasa pada 1 April lalu di bawah belanjawan 2022.

Adakah ini bermaksud anda perlu bayar cukai 10% setiap kali anda berbelanja di Shopee, Lazada, atau sebarang platform e-Dagang? Jawapannya ialah YA dan TIDAK.

Apa itu Barangan Nilai Rendah (LVG)

Menurut definisi Jabatan Kastam Diraja Malaysia, barang bernilai rendah (LVG) merujuk kepada semua jenis barangan kecuali rokok, produk tembakau, minuman, rokok elektronik, dan persediaan yang digunakan untuk merokok.

Barang-barang ini dijual pada harga tidak melebihi RM500 dan diimport ke Malaysia melalui jalan darat, laut, atau udara.

Kesan kepada Peniaga Dalam Talian

Sekiranya anda adalah peniaga yang menjual barangan bernilai rendah yang menggunakan platform dalam talian, anda wajib untuk mendaftar dengan Jabatan Kastam Diraja Malaysia sekiranya nilai jualan keseluruhan LVG yang diimport ke Malaysia melebihi RM500,000 dalam tempoh 12 bulan

Langkah ini diperlukan untuk mematuhi undang-undang dan peraturan yang ditetapkan oleh pihak berkuasa.

Pelaksanaan Cukai Jualan ini bertujuan untuk memastikan semua pihak yang terlibat dalam penjualan dan pembelian barang bernilai rendah (LVG) mematuhi peraturan yang ditetapkan.

Sebagai langkah proaktif, pemilik perniagaan dalam talian dan penjual barang bernilai rendah dinasihatkan untuk merujuk garis panduan dan memastikan bahawa mereka telah mendaftar dengan Jabatan Kastam.

Contoh Situasi Yang Dikenakan Cukai 10%

Berikut adalah contoh situasi yang diambil daripada panduan yang dikeluarkan oleh JKDM di mana pembeli perlu membayar cukai 10% terhadap barang yang dibeli secara dalam talian.

Situasi Pembeli 1

Puan Siti membeli jam dari luar negara berjumlah RM200 melalui platform e-Dagang. Semasa pembelian, cukai 10% dikenakan termasuk kos penghantaran RM10. Jadi jumlah yang perlu Siti bayar ialah:

DeskripsiHarga (RM)
Harga jam (per unit)200
Cukai jualan LVG 10%20
Caj penghantaran10
Jumlah keseluruhan230

Situasi Pembeli 2

Encik Tan membeli baju melalui platform e-Dagang berharga RM200 dan sepasang kasut berharga RM600. Encik Tan menggunakan diskaun semasa proses pembayaran seperti berikut:

  1. Diskaun RM30 untuk baju.
  2. Diskaun RM150 untuk kasut.
DeskripsiHarga (RM)Diskaun (RM)Harga Selepas Diskaun (RM)Cukai Jualan 10% LVG
Baju (per unit)2003017017
Kasut (per unit)60015045045

Situasi Penjual 1

Syarikat e-Dagang ABC menjual barangan pengguna bagi pihak pembekal dalam dan luar negara. Jumlah jualan keseluruhan barang bernilai rendah (LVG) telah melebihi RM500,000 pada 14 Februari 2024. Syarikat ABC perlu memaklumkan kepada JKDM dan berdaftar sebelum 31 Mac 2024.

Situasi Penjual 2

Syarikat e-Dagang LMN menjual barang bernilai rendah (LVG) dengan jenama sendiri. Syarikat LMN menganggarkan pada 14 Februari 2024 bahawa jualan keseluruhan akan melebihi RM500,000 pada tahun 2024. Syarikat LMN perlu memaklumkan kepada JKDM dan berdaftar sebelum 31 Mac 2024.

Untuk maklumat dan contoh-contoh yang lebih lengkap, anda boleh rujuk panduan yang disediakan oleh pihak JKDM.

Soalan Lazim Berkaitan Cukai 10% LVG

Berikut pula ialah senarai soalan lazim yang telah dikeluarkan oleh pihak Jabatan Kastam Diraja Malaysia berhubung cukai 10% LVG.

Bilakah tarikh pelaksanaan cukai jualan ke atas LVG?

Tarikh pelaksanaan undang-undang cukai jualan ke atas LVG bermula pada 1 Januari 2023. Walaubagaimanapun, pelaksanaan cukai jualan ke atas LVG hanya akan berkuat kuasa pada 1 Januari 2024.

Apakah yang dimaksudkan dengan Barangan Bernilai Rendah (LVG)?

LVG merujuk kepada semua jenis barangan kecuali rokok, produk tembakau, minuman, rokok elektronik, dan sejenisnya yang dijual pada harga tidak melebihi RM500 dan dibawa masuk ke Malaysia melalui jalan darat, laut, atau udara.

Siapakah yang akan mengenakan cukai jualan ke atas LVG?

Cukai jualan ke atas LVG akan dikenakan oleh RS.

Apakah RS?

RS merujuk kepada ‘Registered Seller’ iaitu penjual yang berdaftar dengan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) di bawah peruntukan Akta Cukai Jualan 2018 (LVG).

Apakah yang dimaksudkan dengan penjual dalam konteks LVG?

“Penjual” merujuk kepada individu, sama ada di dalam atau di luar Malaysia, yang menjual LVG melalui platform dalam talian atau mengendalikan pasaran dalam talian untuk penjualan dan pembelian LVG.

Apakah yang dimaksudkan dengan platform dalam talian?

Platform dalam talian merujuk kepada platform yang menyediakan kemudahan untuk penjualan dan pembelian LVG, termasuk pasaran dalam talian yang dioperasikan melalui laman web, portal internet, atau gateway.

Adakah negara lain juga mengenakan cukai ke atas LVG?

Ya, beberapa negara seperti Australia (2018), Switzerland (2019), New Zealand (2019), Norway (2020), dan United Kingdom (2021) telah melaksanakan cukai GST/VAT ke atas LVG.

Bagaimana nilai jualan LVG ditentukan?

Cukai jualan dikenakan ke atas nilai jualan LVG tidak termasuk sebarang cukai, duti, bayaran, atau kos lain seperti pengangkutan, insurans, atau kos lain.

Apakah kadar cukai jualan ke atas LVG?

Kadar cukai jualan ke atas LVG ialah 10%.

Apakah nilai ambang untuk penjual LVG mendaftar di bawah Akta Cukai Jualan 2018 (LVG)?

Penjual LVG perlu mendaftar jika nilai jualan LVG yang dibawa masuk ke Malaysia melebihi RM500,000 dalam tempoh 12 bulan.

Bagaimana cara mendaftar sebagai RS?

Penjual boleh memohon pendaftaran bermula dari 1 Januari 2023 melalui laman web https://lvg.customs.gov.my.

Bilakah dan bagaimana RS perlu mengemukakan pengembalian cukai jualan ke atas LVG?

RS perlu mengemukakan pengembalian cukai jualan ke atas LVG setiap tiga (3) bulan mengikut tempoh kena cukai melalui borang LVG-02 di https://lvg.customs.gov.my.

Apakah matawang yang perlu digunakan semasa mengemukakan pengembalian dan pembayaran?

Ringgit Malaysia (RM)

Apakah sumber rujukan penukaran mata wang?

RS boleh menggunakan kadar penukaran matawang yang diterima umum seperti yang dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia, bank tempatan, atau agensi berita yang diiktiraf.

Adakah RS dibenarkan mengeluarkan nota kredit atau nota debit?

Ya, RS dibenarkan mengeluarkan nota kredit atau nota debit dalam situasi tertentu seperti perubahan kadar cukai jualan ke atas LVG di bawah seksyen 10 Akta Cukai Jualan 2018 atau penyesuaian kewangan dalam urus niaga perniagaan.

Adakah RS dibenarkan menyimpan dokumen di luar Malaysia?

Hanya RS yang tinggal di luar negara yang dibenarkan menyimpan dokumen atau rekod berkaitan cukai jualan ke atas LVG di luar Malaysia, selagi rekod tersebut boleh diakses. RS bertanggungjawab menyimpan rekod transaksi LVG selama tujuh (7) tahun dari tarikh terakhir rekod tersebut.

Adakah LVG yang diimport ke Malaysia masih perlu mematuhi prosedur import sedia ada?

Ya, LVG yang diimport ke Malaysia masih tertakluk kepada prosedur import yang sedia ada dan tidak mengalami perubahan. Barang larangan mungkin memerlukan permit atau kelulusan daripada agensi yang berkaitan sebelum ketibaan barang. Barang juga mungkin diuji, diperiksa, atau disemak sebelum dilepaskan.

Adakah kemudahan de minimis yang mengecualikan Cukai Import dan Cukai Jualan untuk barang dengan nilai CIF tidak melebihi RM500 yang dihantar ke Malaysia menggunakan perkhidmatan kurier udara masih terpakai?

Kemudahan de minimis di bawah Item 94, Bahagian I Jadual, Perintah Pengecualian Cukai Kastam 2017, dan Item 24, Jadual A, Perintah Pengecualian Cukai Jualan 2018 masih terpakai.

Apakah keperluan kastam tambahan untuk pengimportan LVG?

Semasa mengimpot LVG, maklumat Nombor Pendaftaran LVG mesti disediakan oleh importir/agen kastam dalam deklarasi import (contohnya, Borang Kastam No.1 (K1), sistem pemberitahuan pra-elektronik (e-PAM), atau nota konsainan (CN22/CN23)). Sebarang dokumen sokongan juga perlu disediakan atas permintaan pegawai kastam.

Di mana harus diisi maklumat Nombor Pendaftaran LVG dalam Borang Kastam No.1 (K1) atau Nota Konsainan (CN22/CN23)?

Untuk K1, maklumat mengenai Nombor Pendaftaran LVG perlu disediakan dalam medan data “SST/LVG” dalam sistem. Bagi CN22/CN23, disarankan untuk menyediakan Nombor Pendaftaran LVG dalam medan data Pengeksport/Pengirim.

Apa yang akan berlaku jika RS/eksportir/agen kastam gagal menyediakan Nombor Pendaftaran LVG bagi LVG yang diimport?

Barang yang diisytiharkan tanpa maklumat Nombor Pendaftaran LVG akan dikenakan Cukai Import (jika berkenaan) semasa importasi.

Saya adalah agen kastam. Adakah terdapat jenis transaksi atau pengecualian tertentu untuk importasi barang di bawah skop LVG dalam sistem deklarasi K1?

Agen kastam boleh memilih Jenis Transaksi: “LG” dan Jenis Pengecualian SST: “LG” untuk deklarasi barang yang diimport di bawah skop LVG.

Rujukan: Soalan Lazim LVG JKDM 6 November 2023

Kesan Besar Terhadap Industri e-Dagang

Keseluruhannya, langkah mengenakan cukai jualan sebanyak 10% ke atas LVG yang dijual secara dalam talian akan memberi kesan besar terhadap industri e-Dagang di Malaysia. Semua pihak yang terlibat, terutamanya peniaga dalam talian dan pembeli, dinasihatkan untuk mematuhi peraturan yang ditetapkan oleh JKDM dan memahami implikasi cukai ini terhadap perniagaan mereka.

Bagi maklumat lanjut, anda boleh layari laman web JKDM di http://www.customs.gov.my/en/pages/main.aspx.

share-nodes
Kongsi
Team Pinjaman Peribadi Malaysia

Team Pinjaman Peribadi Malaysia

Team Pinjaman Peribadi Malaysia komited untuk memberikan maklumat tepat dan terkini berkaitan kewangan peribadi, seperti pinjaman, kad kredit, dan pengurusan kewangan di Malaysia. Kami ingin memperkasakan anda dengan ilmu untuk buat keputusan dengan bijak supaya memenuhi keperluan kewangan anda. Dapatkan panduan, artikel, dan alatan yang boleh membantu anda dalam dunia kewangan peribadi di Malaysia melalui laman web ini.
Tinggalkan Komencomments

Penafian: Maklumat yang diberikan di laman ini adalah bertujuan sebagai maklumat umum dan bukan nasihat kewangan khusus. Pihak kami bukan institusi kewangan atau pemberi pinjaman dan tidak menyebelahi sebarang produk kewangan tertentu.

Tinggalkan soalan, mesej & komen

Ada sebarang soalan, mesej atau nak komen? Tanya atau tinggalkan mesej anda di bawah.
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments