Berita

Laman berita ini menghimpunkan liputan terkini informasi semasa dalam sektor kewangan Malaysia dan antarabangsa. Dapatkan berita terbaru tentang sektor perbankan, dasar ekonomi, pelancaran produk perbankan dan insurans terbaharu, pengumuman belanjawan negara, langkah kerajaan terbaru berkaitan wang, laporan prestasi kewangan syarikat dan pelbagai lagi maklumat berkaitan.

Bayaran Insentif Penjawat Awam Februari 2024
Penjawat awam dan pesara akan menerima insentif berjumlah sehingga RM2,000 pada 23 Februari 2024 ini. Perkara ini telah diumumkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika berucap di Kementerian Kewangan pada 6 Februari lalu. Bayaran Insentif Awal Kajian Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA) akan diterima oleh semua penjawat awam dan pesara.
Kenaikan Cukai SST Google Workspace
Google telah mengumumkan kenaikan kadar Cukai Perkhidmatan dan Jualan (SST) mereka dari 6% kepada 8% kepada pengguna di Malaysia melalui kiriman E-Mel kepada pengguna Google Workspace. Menurut pihak Google lagi, kenaikan ini akan bermula pada Mac 2024 dan akan dipaparkan di dalam invois terbaru kepada pelanggan.
kewangan / 0 komen
KWSP i-Lindung Fasa 2 dilancarkan
Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah mengumumkan pelancaran program KWSP i-Lindung Fasa 2, sebuah inisiatif di bawah Pelan Perlindungan Ahli (PPA). PPA KWSP merujuk kepada pelan yang membolehkan ahli mengeluarkan dana daripada akaun 2, akaun 55, atau akaun untuk produk insurans atau Takaful.
Scam Memo JCL
JCL Credit Leasing Sdn Bhd dalam satu hantaran di laman Facebook mereka telah memaklumkan taktik terbaru "scammer" yang menyamar sebagai pihak JCL untuk mengelirukan dan menipu pelanggan.
Kempen 8x Mata Bonus CIMB Tahun Baru Cina 2024
Pemegang kad kredit CIMB, dapatkan 8x Mata Bonus dengan setiap perbelanjaan dalam negara dengan kempen 8x Mata Bonus CIMB sempena Tahun Baru Cina 2024. Jangan lepaskan peluang ini untuk mengumpul Bonus Point CIMB dan tebus untuk hadiah, diskaun, baucar, dan promosi menarik.
promosi / 0 komen
Kempen Standard Chartered RM1
Anda pemilik kad kredit Standard Chartered dan gemar menjamu selera? Berita gembira untuk anda. Pihak Standard Chartered (SC) telah melancarkan kempen RM1 sepanjang tahun khas untuk pemegang kad kredit Standard Chartered. Dapatkan barangan dan jamu selera hanya dengan RM1.
kad kredit, promosi / 0 komen
Program Khas Pengakuan Sukarela 2.0 LHDN
Program Khas Pengakuan Sukarela 2.0 (PKPS) oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) menawarkan peluang terakhir kepada anda untuk mengisytiharkan pendapatan yang belum pernah dilaporkan. Dapatkan panduan komprehensif tentang apa itu PKPS 2.0, siapa yang layak menyertai, dan faedah yang dapat dinikmati.
kewangan / 0 komen
Kempen Unit Bonus AmPRS
AmInvest menawarkan kempen unit bonus melalui AmPRS - sebuah pelaburan untuk tabung persaraan anda. Mula menyimpan untuk Private Retirement Scheme (PRS) melalui AmPRS dan dapatkan bonus berganda.
promosi / 0 komen
Tiada lagi rebat bil elektrik bermula 1 Januari 2024
Kerajaan mengumumkan keputusan untuk menamatkan rebat bil elektrik bagi isi rumah yang menggunakan antara 600 hingga 1,500 kWh elektrik setiap bulan. Keputusan ini, yang akan dilaksanakan bermula 1 Januari tahun depan (2024), merupakan sebahagian daripada penetapan kadar tarif baru untuk separuh pertama tahun 2024.
kewangan / 0 komen
Tol Percuma Sempena Krismas 2023
Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR) telah mengumumkan pengecualian tol bagi pengguna lebuh raya selama dua hari iaitu pada 23 dan 26 Disember sempena perayaan Krismas yang akan tiba. Pengecualian ini bermula dari jam 12:01 a.m sehingga 11:59 p.m.