Blog

Blog ini menawarkan berita dan artikel terkini berkaitan dunia kewangan seperti pinjaman peribadi, kad kredit, pembiayaan ASB, pengurusan kewangan, perbankan, ekonomi dan promosi terbaru yang pasti membantu. Anda boleh maklumat dan panduan mengenai topik-topik seperti tip penjimatan, perbandingan kad kredit, pinjaman paling berpatutan, strategi pelaburan jangka panjang dan banyak lagi yang akan kami kongsi bersama. Selain itu, Dapatkan juga berita dan analisis terkini tentang isu ekonomi, pasaran kewangan dan juga promosi menarik dari bank dan pengeluar kad kredit utama di Malaysia.

Debt Service Ratio (DSR) - Nisbah Hutang Kepada Pendapatan 
Memahami Debt Service Ratio (DSR) atau nisbah hutang kepada pendapatan adalah penting untuk menjadi peminjam yang bertanggungjawab. Nilai DSR yang membuka lebih peluang kepada produk kredit seperti pinjaman. Panduan ini menjelaskan apa itu DSR, cara mengira DSR, dan strategi untuk memperbaiki nisbah pembayaran hutang untuk mencapai matlamat kewangan.
Penipuan kad kredit
Elakkan daripada menjadi mangsa penipuan kad kredit di Malaysia. Artikel ini berkongsi maklumat tentang jenis-jenis penipuan kad kredit yang sering digunakan oleh penjenayah. Kenal pasti taktik-taktik seperti skimming, CNP, Brute-force dan pelbagai lagi untuk melindungi diri anda.
Ciri keselamatan kad kredit terbaru di Malaysia
Kenali ciri keselamatan kad kredit terbaru yang ditawarkan oleh bank dan pengeluar kad kredit, meningkatkan keselamatan dan memberi lebih kawalan kepada anda sebagai pemegang kad kredit. Daripada pengesahan biometrik sehinggalah kepada pemantauan transaksi masa nyata, ciri-ciri ini membantu anda untuk berbelanja dengan lebih yakin di samping mengurangkan risiko menjadi mangsa penipuan kad kredit.
Keselamatan kad kredit dan kad debit
Jenayah siber semakin meningkat, antaranya ialah penipuan kad kredit dan kad debit. Panduan kali ini memberikan langkah keselamatan kad kredit dan kad debit. Elak daripada menjadi mangsa penipuan.
Bayaran Insentif Penjawat Awam Februari 2024
Penjawat awam dan pesara akan menerima insentif berjumlah sehingga RM2,000 pada 23 Februari 2024 ini. Perkara ini telah diumumkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika berucap di Kementerian Kewangan pada 6 Februari lalu. Bayaran Insentif Awal Kajian Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA) akan diterima oleh semua penjawat awam dan pesara.
Kenaikan Cukai SST Google Workspace
Google telah mengumumkan kenaikan kadar Cukai Perkhidmatan dan Jualan (SST) mereka dari 6% kepada 8% kepada pengguna di Malaysia melalui kiriman E-Mel kepada pengguna Google Workspace. Menurut pihak Google lagi, kenaikan ini akan bermula pada Mac 2024 dan akan dipaparkan di dalam invois terbaru kepada pelanggan.
Berita / kewangan / 0 komen
KWSP i-Lindung Fasa 2 dilancarkan
Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah mengumumkan pelancaran program KWSP i-Lindung Fasa 2, sebuah inisiatif di bawah Pelan Perlindungan Ahli (PPA). PPA KWSP merujuk kepada pelan yang membolehkan ahli mengeluarkan dana daripada akaun 2, akaun 55, atau akaun untuk produk insurans atau Takaful.
Scam Memo JCL
JCL Credit Leasing Sdn Bhd dalam satu hantaran di laman Facebook mereka telah memaklumkan taktik terbaru "scammer" yang menyamar sebagai pihak JCL untuk mengelirukan dan menipu pelanggan.
Kempen 8x Mata Bonus CIMB Tahun Baru Cina 2024
Pemegang kad kredit CIMB, dapatkan 8x Mata Bonus dengan setiap perbelanjaan dalam negara dengan kempen 8x Mata Bonus CIMB sempena Tahun Baru Cina 2024. Jangan lepaskan peluang ini untuk mengumpul Bonus Point CIMB dan tebus untuk hadiah, diskaun, baucar, dan promosi menarik.
CTOS SecureID 
Bayangkan dunia di mana setiap transaksi dalam talian anda sentiasa selamat, kata laluan anda terlindung, dan identiti peribadi dikawal dari digunakan oleh scammer untuk penipuan digital. Semua ini boleh menjadi realiti dengan perkhidmatan CTOS SecureID. Ketahui bagaimana perkhidmatan ini boleh membantu anda setiap masa.