ICBC UnionPay Dual Currency Gold

ICBC UnionPay Dual Currency Gold
badge-percent
Kadar faedah
13.5% p.a
money-bill-1-wave
Yuran tahunan
150
Tahun pertama percuma. Tahun berikutnya dibatalkan sekiranya anda swipe kad lebih dari 5 kali setiap tahun.
wallet
Kelayakan Pendapatan
RM4000
stars
Ciri utama
Mata Ganjaran, Premium
credit-card
Pembayaran Tanpa Sentuh

ICBC UnionPay Dual Currency Gold adalah sebuah kad kredit yang sesuai untuk individu yang sering berkunjung ke negara China. Kad ini ditawarkan oleh ICBC Malaysia, iaitu cawangan Industrial and Commercial Bank of China – bank terbesar di dunia.

Kad ini menawarkan ciri menarik iaitu transaksi dalam dua mata wang, Ringgit Malaysia (MYR) dan juga Yuan Renminbi (CNY). Setiap transaksi yang anda buat dengan kad ICBC UnionPay Dual Currency Gold di China akan menggunakan Chinese Yuen, manakala transaksi di Malaysia dan negara lain akan menggunakan matawang Ringgit Malaysia. Dengan caj kadar tukaran mata wang yang diketepikan ketika anda berbelanja di China, anda tidak perlu risau lagi tentang perbelanjaan tambahan dengan Chinese Yuen.

Sebagai kad kredit Gold, anda juga akan menikmati had kredit (credit limit) yang tinggi, iaitu sehingga RM4,000.

Kad kredit ICBC UnionPay Dual Currency Gold juga menawarkan ciri tambahan dalam bentuk ganjaran mata (reward points). Mata ganjaran ini diberikan dalam bentuk Bonus Points Rewards ICBC. Anda akan mendapat 1 bonus point untuk setiap transaksi RM1, atau 2RMB. Mata ganjaran ini adalah tanpa had dan tiada tempoh tamat – jadi anda boleh kumpul sebanyak mana mata yang anda ingini. Mata yang terkumpul boleh anda tebus melalui katalog yang disediakan oleh ICBC.

Anda perlu berstatus Warganegara Malaysia atau China, berumur 21 tahun ke atas dengan pendapatan tahunan tidak kurang daripada RM48,000 untuk layak mohon kad kredit ini. Pihak ICBC mengenakan caj yuran tahunan sebanyak RM150. Walau bagaimanapun yuran ini diketepikan untuk tahun pertama dan akan dibatalkan untuk tahun berikut sekiranya anda menggunakan kad UnionPay Dual Currency Gold lebih daripada 5 kali setahun. Walau bagaimanapun, caj untuk kad tambahan adalah seperti biasa dengan caj RM75 setahun.

Berminat untuk mohon kad ini? Baca lebih lanjut tentang syarat kelayakan lengkap yang diperlukan untuk mohon, caj dan yuran yang dikenakan, dan bagaimana anda boleh mohon kad ini secara atas-talian (online).

Kelebihan & Ciri Kad Kredit ICBC UnionPay Dual Currency Gold

Mata ganjaran (reward points)

Dapatkan mata ganjaran tanpa had yang tidak akan tamat tempoh sepanjang anda memiliki kad ini. Anda hanya perlu berbelanja dengan kad ini di Malaysia atau China. 1 mata ganjaran bonus points akan diberikan untuk transaksi RM1 (Ringgit Malaysia) di Malaysia atau RMB2 (Yuan Renminbi) di China. Jadi kumpulkan sebanyak mana mata ganjaran yang anda ingini dan tebus dengan baucar hadiah atau barangan melalui katalog ICBC.

Jumlah Mata Ganjaran (Point) Jumlah Perbelanjaan (RM) Jenis Perbelanjaan
1 RM1 Perbelanjaan runcit di Malaysia
1 RMB2 Perbelanjaan runcit di China

Ciri premium

Kad kredit ICBC UnionPay Dual Currency Gold ini boleh digunakan di lebih daripada 2 juta pedagang, lebih 3 juta terminal POS, dan hampir 300 mesin ATM di seluruh China. Kad ini juga diterima di lebih daripada 100 negara seluruh dunia.

Syarat kelayakan untuk mohon

Siapa Boleh Mohon Warganegara Malaysia atau Warganegara China yang menetap di Malaysia
Kelayakan Gaji Gaji kasar RM4000 Sebulan atau RM48000 Setahun
Kelayakan Umur 21 tahun untuk pemegang kad utama (Principal).
18 tahun untuk pemegang tambahan (Supplementary).

Caj & yuran yang dikenakan

Yuran Tahunan (Principal Cardholder) 150
Tahun pertama percuma. Tahun berikutnya dibatalkan sekiranya anda swipe kad lebih dari 5 kali setiap tahun.
Yuran Tahunan Kad Tambahan (Supplementary Card) RM75
Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) RM25 untuk setiap kad (utama dan tambahan).
Bayaran Bulanan Minimum RM50 atau 5% dari amaun tertunggak.
Caj Lewat Bayar RM5 atau 1% dari amaun tertunggak.
Had Pendahuluan Tunai Harian Tiada
Caj Pendahuluan Tunai RM20 atau 5% dari amaun pengeluaran (yang lebih tinggi).
Kadar Faedah Pendahuluan Tunai 18%

Cara Mohon ICBC UnionPay Dual Currency Gold

Tip sebelum mohon

Sebelum anda mohon, pastikan anda telah meneliti Syarat Kelayakan Memohon yang telah dinyatakan sebelum ini. Tiada guna anda mohon jika anda tidak menepati syarat-syarat yang dikehendaki untuk kad kredit ini.

Anda boleh mohon ICBC UnionPay Dual Currency Gold dengan mengunjungi mana-mana cawangan ICBC Malaysia – Industrial and Commercial Bank of China (Malaysia) Berhad berdekatan anda.

Anda juga boleh mohon secara atas talian (online) melalui laman web ICBC Malaysia – Industrial and Commercial Bank of China (Malaysia) Berhad.

Soalan Lazim

Pertanyaan

Berikut soalan-soalan yang sering ditanya berkaitan kad kredit ICBC UnionPay Dual Currency Gold

Apakah kad Kredit ICBC UnionPay Dual Currency Gold?

chevron-down

Kad kredit ICBC UnionPay Dual Currency Gold adalah kad kredit yang ditawarkan oleh ICBC Malaysia – Industrial and Commercial Bank of China (Malaysia) Berhad.

Apakah kelebihan kad Kredit ini berbanding kad kredit yang lain?

chevron-down

Kad kredit ICBC UnionPay Dual Currency Gold menawarkan ciri-ciri menarik seperti Mata Ganjaran, Premium dan . Untuk maklumat lanjut sila rujuk bahagian Ciri-Ciri Kad Kredit di atas.

Siapakah yang boleh mohon kad kredit ini?

chevron-down

Kad ini boleh dimohon oleh Warganegara Malaysia atau Warganegara China yang menetap di Malaysia yang berumur 21 tahun ke atas dengan pendapatan bulanan RM4000 ke atas atau pendapatan tahunan RM48000 ke atas. Untuk maklumat lanjut sila rujuk bahagian Syarat Kelayakan di atas.

Saya tidak pernah mempunyai sebarang kad kredit sebelum ini, bolehkah saya mohon Kad Kredit ICBC UnionPay Dual Currency Gold?

chevron-down

Boleh, tiada masalah untuk anda mohon Kad Kredit ini sekiranya ini kali pertama anda ingin mohon Kad Kredit dan anda mencukupi syarat-syarat kelayakan yang telah ditetapkan untuk mohon.

Saya adalah pemegang kad kredit ICBC Malaysia – Industrial and Commercial Bank of China (Malaysia) Berhad yang sedang aktif, bolehkah saya mohon kad kredit ini?

chevron-down

Boleh sekiranya anda mencukupi syarat-syarat kelayakan untuk mohon. Untuk pengetahuan anda, Bank Negara Malaysia (BNM) telah menetapkan seseorang individu hanya boleh memiliki maksimum 2 kad kredit sekiranya pendapatan tahunan anda adalah kurang dari RM36,000.

Saya adalah pemegang kad kredit dari bank lain, bolehkah saya mohon kad kredit ICBC UnionPay Dual Currency Gold?

chevron-down

Boleh sekiranya anda mencukupi syarat-syarat kelayakan untuk mohon. Untuk pengetahuan anda, Bank Negara Malaysia (BNM) telah menetapkan seseorang individu hanya boleh memiliki maksimum 2 kad kredit sekiranya pendapatan tahunan anda adalah kurang dari RM36,000.

Berapakah kadar faedah (interest rate) yang dikenakan untuk kad kredit ini?

chevron-down

ICBC Malaysia – Industrial and Commercial Bank of China (Malaysia) Berhad mengenakan kadar faedah tahunan sebanyak 13.5% p.a.

Berapakah had kredit (credit limit) yang dibenarkan?

chevron-down

Had kredit atau credit limit akan ditentukan oleh pihak bank berdasarkan sejarah kredit dan pendapatan bulanan anda.

Apakah caj atau fi yang dikenakan untuk kad kredit ini?

chevron-down

Sila rujuk pada bahagian Caj dan Yuran yang Dikenakan di atas.

Bolehkah saya keluarkan wang tunai melalui mesin ATM dengan kad ini?

chevron-down

Ya, anda boleh buat pendahuluan tunai (cash advance) dengan kad ini. Tetapi anda akan dikenakan caj tambahan seperti yang dinyatakan di bahagian Caj dan Yuran pada maklumat di atas.

Bolehkah saya mohon kad kredit ini semata-mata untuk pindahan baki (balance transfer)?

chevron-down

Maaf, ICBC Malaysia – Industrial and Commercial Bank of China (Malaysia) Berhad tidak membenarkan permohonan kad kredit ICBC UnionPay Dual Currency Gold semata-mata untuk pemindahan baki.

Bolehkah saya mohon kad kredit ini sekiranya saya ada rekod senarai hitam (blacklist) di laporan CTOS saya?

chevron-down

Soalan ini adalah sangat subjektif apabila memohon kad kredit. Faktor yang memainkan peranan utama ialah skor kredit, bukannya jumlah senarai hitam anda. Dalam erti kata lain, lulus atau tidak adalah bergantung sepenuhnya kepada pihak bank. Anda boleh rujuk dengan pihak ICBC Malaysia – Industrial and Commercial Bank of China (Malaysia) Berhad sekiranya anda layak atau tidak untuk mohon dengan mengemukakan laporan CTOS anda.

Bolehkah saya mohon kad kredit ini sekiranya rekod kredit saya tidak cantik di laporan CCRIS saya?

chevron-down

Seperti juga jawapan untuk soalan tentang senarai hitam di laporan CTOS. Keputusan permohonan adalah bergantung kepada skor kredit anda, dan faktor-faktor lain seperti pendapatan, risiko, rekod kredit, dan sebagainya. Anda boleh rujuk dengan pihak ICBC Malaysia – Industrial and Commercial Bank of China (Malaysia) Berhad sekiranya anda layak atau tidak untuk mohon dengan mengemukakan laporan CCRIS anda.

Bolehkah saya mohon kad kredit ini sekiranya saya di bawah selaan Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK)?

chevron-down

Maaf anda tak boleh mohon sebarang kad kredit sekiranya anda di bawah selaan atau pengawasan AKPK.

Bagaimana saya nak mohon kad kredit ICBC UnionPay Dual Currency Gold?

chevron-down

Sila rujuk bahagian Cara Memohon di atas.

Ada soalan tambahan berhubung ICBC UnionPay Dual Currency Gold?

Guna tab “Pertanyaan” di atas untuk menanyakan soalan anda dan dapatkan jawapan dalam masa terdekat.

Tanyakan soalan anda pada ruangan komen di bawah atau tinggalkan komen. Pihak kami akan cuba menjawab dan membalas seberapa segera yang mungkin.
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
newspaperSyarat & terma kad ICBC UnionPay Dual Currency Gold

Penafian:

Maklumat berhubung ICBC UnionPay Dual Currency Gold adalah terkini pada tarikh 17/06/2024. Maklumat ini adalah untuk tujuan umum dan bukan nasihat kewangan. Kelebihan, kelayakan, dan caj tertentu mungkin berbeza. Anda dinasihatkan untuk melayari laman web rasmi ICBC Malaysia – Industrial and Commercial Bank of China (Malaysia) Berhad atau menghubungi khidmat pelanggan ICBC Malaysia – Industrial and Commercial Bank of China (Malaysia) Berhad untuk mendapatkan maklumat terkini atau sebarang urusan berkaitan.

Sumber Tambahan

Jelajahi dunia kad kredit di Malaysia dengan sumber-sumber ini membantu anda buat keputusan yang lebih tepat.

Ketahui Lebih Lanjut Tentang ICBC Malaysia – Industrial and Commercial Bank of China (Malaysia) Berhad

ICBC Malaysia

ICBC Malaysia – Industrial and Commercial Bank of China (Malaysia) Berhad

Industrial Commercial Bank of China Malaysia atau lebih dikenali sebagai ICBC Malaysia adalah anak syarikat milik penuh Industrial and Commercial Bank of China Limited. Mula beroperasi secara rasmi di China …

Baca selanjutnya

Teroka Dunia Kad Kredit di Malaysia

Panduan Lengkap Kad Kredit

Pelajari asas-asas kad kredit, faedah yang ditawarkan, dan cara menggunakannya dengan bijak.
Baca sekarang

Cari Kad Kredit Terbaik

Guna sistem cari kad kredit kami yang mudah untuk mencari dan membandingkan beratus-ratus kad kredit yang ditawarkan di Malaysia.
Cari & bandingkan

Glosari Kad Kredit

Layari laman Glosari untuk definisi ringkas berhubung istilah yang sering digunakan berkaitan kad kredit.
Lihat Glosari

Soalan Lazim Kad Kredit

Semak laman Soalan Lazim (FAQ) untuk mendapatkan jawapan terhadap soalan-soalan yang sering ditanya.
Dapatkan Jawapan

Anda Juga Mungkin Berminat

Kad kredit Hong Leong I'm Card

Hong Leong I’m Card adalah sebuah kad kredit asas yang menawarkan penjimatan yuran tahunan berserta…

Maybank Islamic MasterCard Ikhwan Gold Card

Kad Kredit Maybank Islamic MasterCard Ikhwan Gold Card menawarkan keistimewaan dalam bentuk rebat tunai (cashback)…

Alliance Bank You:nique Rates

Dapatkan caj kadar faedah terendah dengan kad kredit Alliance Bank You:nique Rates – hanya 9%…

RHB Shell Visa Credit Card

RHB Shell Visa Credit Card/i menawarkan ganjaran rebat tunai (cashback) tanpa had bukan sahaja untuk…