RHB Bank Berhad

RHB Bank Berhad diperbadankan di Malaysia sebagai syarikat “public limited” pada tahun 1994 dengan nama asal DCB Holdings Berhad. Pada tahun 1996, Rashid Hussain memperoleh perkongsian 75% dalam Kwong Yik Bank Berhad. Ini menjurus kepada penggabungan antara Kwong Yik bank Berhad dan DCB Bank. Penggabungan ini seterusnya dinamakan sebagai RHB Bank.

RHB Bank adalah anak syarikat ‘RHB Banking Group’. Pada masa kini, Kumpulan Perbankan RHB adalah kumpulan perbankan keempat terbesar di Malaysia. Selain RHB Bank Berhad, antara anak syarikat kumpulan ini adalah RHB Investment, OSK Investment, RHB Insurance , dan RHB Islamic.

RHB Islamic Bank Berhad yang ditubuhkan pada tahun 2005 adalah antara institusi perbankan Islam terawal di Malaysia. RHB kini mempunyai 194 cawangan di seluruh Malaysia, 7 cawangan di Singapura, 2 cawangan di Thailand, dan satu cawangan di Vietnam dan Brunei.

Sebagai sebuah institusi kewangan yang mengamalkan konsep “Universal Banking”, RHB Bank Berhad menawarkan produk dan perkhidmatan perbankan untuk perbankan konvensional dan juga perbankan Islamik, untuk individu dan juga komersial.

Antara produk dan perkhidmatan perbankan untuk individu yang ditawarkan ialah deposit dalam bentuk akaun simpanan, akaun semasa, akaun matawang asing, dan simpanan tetap. Kad pula ialah kad kredit dan kad debit. RHB juga menawarkan pelan pembiayaan dalam bentuk pinjaman peribadi, pinjaman perumahan, pinjaman kenderaan sewa-beli, pinjaman ASB, pinjaman hartanah komersial dan juga pembiayaan pelaburan. Selain itu RHB juga menawarkan unit amanah, pelan persaraan, dan perlindungan Insurans nyawa dan pelan Insurans Takaful yang lengkap.

Bidang komersial juga tidak dilupakan dengan menawarkan produk dan perkhidmatan seperti akaun semasa, akaun simpanan tetap, akaun matawang asing, pembiayaan perniagaan, pembiayaan perkakasan, pembiayaan hartanah/aset, dan skim pembiayaan khusus. RHB Business Banking juga menawarkan penyelesaian bagi industri kecil dan sederhana dengan produk SME e-Solutions (SES).

Kebanyakan produk dan perkhidmatan ini boleh didapati dalam bentuk perbankan konvensional dan juga perbankan Islamik.

RHB Bank Berhad
building-columns

Bank

rectangle-barcode

RHBBMYKL

map-location-dot

Tower Two & Three, RHB Centre, Jalan Tun Razak, 50400 Kuala Lumpur Peti Surat 10145, 50907 Kuala Lumpur

phone-rotary

03-9206 8118

fax

03-9287 9000

Produk dan Perkhidmatan RHB Bank Berhad

Berikuat adalah senarai produk dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh RHB Bank Berhad pada tahun 2024.

Pinjaman Peribadi RHB Bank Berhad

Berikut ialah skim pinjaman peribadi yang ditawarkan oleh RHB Bank Berhad Klik pada pinjaman tersebut untuk maklumat lanjut dan maklumat bagaimana anda boleh mohon secara online.

RHB Pembiayaan Peribadi-i Untuk Sektor Swasta

RHB Pembiayaan Peribadi-i untuk Sektor Swasta 
square-dollar
Jumlah Pembiayaan
RM2000 – RM150000
calendar-range
Tempoh Pembiayaan
24 – 84 Bulan
badge-percent
Kadar Keuntungan
13.45% p.a – 20.03% p.a

RHB Pembiayaan Peribadi-i untuk Sektor Swasta mengenakan caj kadar keuntungan berubah dengan ciri penyatuan hutang untuk memudahkan anda menyelesaikan hutang lapuk. Ditawarkan khas kepada kakitangan swasta, bekerja sendiri, dan penerima komisen tanpa pendapatan tetap.

Mohon RHB Pembiayaan Peribadi-i Untuk Sektor Swasta
chevron-right

RHB Personal Financing-i for Civil Sector

RHB Personal Financing-i for Civil Sector
square-dollar
Jumlah Pembiayaan
RM2000 – RM200000
calendar-range
Tempoh Pembiayaan
24 – 120 Bulan
badge-percent
Kadar Keuntungan
4.5% p.a – 4.5% p.a

RHB Personal Financing-i for Civil Sector ditawarkan khusus kepada kakitangan awam persekutuan dan negeri yang masih berkhidmat ataupun yang telah bersara. Ini adalah pembiayaan peribadi Islamik tidak bercagar, dan jumlah pembiayaan yang dibenarkan sangat tinggi, begitu juga dengan tempoh bayaran balik. Dengan kadar keuntungan yang berpatutan, ini adalah antara pembiayaan yang popular.

Mohon RHB Personal Financing-i for Civil Sector
chevron-right

RHB Easy-Pinjaman Ekspres

RHB Easy-Pinjaman Ekspres
square-dollar
Jumlah Pinjaman
RM2000 – RM150000
calendar-range
Tempoh Pinjaman
12 – 84 Bulan
badge-percent
Kadar Faedah
6.9% p.a – 13.45% p.a

RHB Easy-Pinjaman Ekspres adalah pinjaman yang sangat popular. Dikenali juga sebagai RHB Easy, pinjaman ini menawarkan tempoh keputusan yang sangat pantas – kurang daripada 24 jam hari bekerja. Malah dalam sesetengah kes, keputusan permohonan adalah on the spot. Syarat kelayakan mohon yang diperlukan sangat ringkas dan tidak membebankan.

Mohon RHB Easy-Pinjaman Ekspres
chevron-right

RHB Personal Loan

RHB Personal Financing
square-dollar
Jumlah Pinjaman
RM2000 – RM150000
calendar-range
Tempoh Pinjaman
12 – 84 Bulan
badge-percent
Kadar Faedah
8.59% p.a – 13.76% p.a

RHB Personal Financing dahulunya dikenali sebagai RHB Easy-Pinjaman Ekspres menawarkan keputusan permohonan on-the-spot dengan syarat kelayakan gaji yang rendah dan jumlah pinjaman sehingga RM150,000.

Mohon RHB Personal Loan
chevron-right

Kad Kredit RHB Bank Berhad

Berikut ialah senarai kad kredit yang ditawarkan oleh RHB Bank Berhad. Klik pada kad tersebut untuk maklumat lanjut dan kaedah untuk mohon secara online.

RHB Rewards Credit Card

Kad kredit RHB Rewards Visa/MasterCard 
stars
Ciri Istimewa
Ganjaran (Rewards)

Kad kredit RHB Rewards Visa/MasterCard menawarkan sehingga 10x Mata Ganjaran dengan transaksi pembelian terpilih

Mohon RHB Rewards Credit Card
chevron-right

RHB Visa Signature

Kad kredit RHB Visa Signature 
stars
Ciri Istimewa
Ganjaran Perjalanan, Premium, Rebat Tunai (Cashbacks), Tanpa Yuran Tahunan

Kad kredit RHB Visa Signature, sebuah kad premium RHB yang menawarkan pelbagai ganjaran perjalanan dengan ciri pulangan tunai (cashback) tanpa had. Tidak lupa juga yuran tahunan percuma seumur hidup.

Mohon RHB Visa Signature
chevron-right

RHB Limited Edition White Visa Rewards Credit Card/i

Kad kredit RHB Limited Edition White Visa Rewards
stars
Ciri Istimewa
Ganjaran (Rewards), Islamik, Premium

Kad kredit RHB Limited Edition White Visa Rewards adalah kad edisi terhad RHB yang menawarkan pulangan mata ganjaran Loyalty points dan pelan kredit RHB yang lengkap. Tidak lupa juga yuran hijau percuma untuk kaki golf.

Mohon RHB Limited Edition White Visa Rewards Credit Card/i
chevron-right

RHB Rewards Motion Code Credit Card/Credit Card-i

RHB Rewards Motion Code Credit Card/Credit Card-i
stars
Ciri Istimewa
Ganjaran (Rewards), Premium

Nikmati ciri keselamatan kad kredit terbaru dengan RHB Rewards Motion Code Credit Card/Credit Card-i. Dengan kad ini anda tidak perlu risau kad disalahguna jika kad anda hilang. Dapatkan juga ganjaran rewards points tanpa had sehingga 10x mata.

Mohon RHB Rewards Motion Code Credit Card/Credit Card-i
chevron-right

RHB Shell Visa Credit Card

RHB Shell Visa Credit Card
stars
Ciri Istimewa
Ganjaran Petrol, Premium, Rebat Tunai (Cashbacks)

RHB Shell Visa Credit Card/i menawarkan ganjaran rebat tunai (cashback) tanpa had bukan sahaja untuk isian petrol di stesen minyak Shell seluruh negara, tetapi juga untuk perbelanjaan runcit, transaksi atas talian, bayaran bil utiliti, tambah nilai E-Wallet dan juga perbelanjaan lain. Nikmati pelan kad kredit lengkap iaitu pelan pindahan baki, bayaran ansuran mudah, dan pelan pinjaman tunai kad kredit RHB.

Mohon RHB Shell Visa Credit Card
chevron-right

RHB Cash Back Credit Card

RHB Cash Back Credit Card
stars
Ciri Istimewa
Ganjaran Petrol, Rebat Tunai (Cashbacks)

Ingin jimat RM600 setiap tahun? Dapatkan kad kredit RHB Cash Back dengan ganjaran pulangan rebat tunai sehingga 10% daripada perbelanjaan bulanan anda. Kad ini juga lengkap dengan pelan pindahan baki, pelan bayaran ansuran mudah, dan pelan pinjaman tunai untuk memudahkan urusan anda. Ciri RHB Smart Pay juga memudahkan bayaran bil bulanan anda.

Mohon RHB Cash Back Credit Card
chevron-right

Pinjaman ASB RHB Bank Berhad

Berikut ialah senarai pembiayaan dan pinjaman ASB/ASB2 yang ditawarkan oleh RHB Bank Berhad. Klik pada pinjaman tersebut untuk maklumat lanjut dan bagaimana anda boleh mohon pinjaman/pembiayaan tersebut secara atas-talian (online).

Pembiayaan ASB RHB

RHB Pembiayaan ASB
square-dollar
Jumlah Pinjaman
RM20000 – RM200000
calendar-range
Tempoh Pinjaman
5 – 40 Tahun
badge-percent
Kadar Faedah
Kadar Asas (KA) + 1.65% setahun (p.a)

Pinjaman ASB RHB ini mengenakan caj kadar faedah yang rendah dan tidak membebankan. Mohon serendah RM20,000 dengan tempoh pinjaman sehingga 40 tahun.

Mohon Pembiayaan ASB RHB
chevron-right

Berita dan Artikel Terkini RHB Bank Berhad

Berita, tip dan artikel terkini berkaitan RHB Bank Berhad. 
RHB Bank melancarkan kempen rebat segera dengan pelan bayaran ansuran mudah RHB 0% Smart Instalment Plan. Buat pembelian minimum daripada peniaga terpilih untuk mendapat rebat sehingga RM750 setiap bulan. Baca lebih lanjut untuk ciri lengkap dan bagaimana untuk mendapatkan rebat ini.
Pihak RinggitPlus telah berbesar hati untuk berkongsi dengan pihak Pinjaman Peribadi Bank (PPB) beberapa promosi pinjaman peribadi September 2020. Promosi ini adalah khusus untuk mereka yang sedang mencari pinjaman peribadi lulus segera dan pinjaman pe …
Berikut ialah senarai bank dan institusi yang menawarkan penangguhan bayaran balik pinjaman atau moratorium sempena pandemik COVID-19. Bank Boleh dikatakan semua bank menawarkan Moratorium selama 6 bulan secara automatik selaras dengan pengumuman Pakej …
Terdesak nak guna wang segera, sudah tentu anda akan cari pinjaman peribadi pantas, atau pinjaman peribadi cepat lulus. Saya pasti majoriti yang membaca pernah mengalami situasi terdesak ini. Nak pinjam kawan dan saudara, malu. Jadi terpaksa cari pinja …
Bulan Februari yang lalu menyaksikan banyak perubahan yang berlaku kepada beberapa pelan pembiayaan peribadi yang ditawarkan oleh beberapa Bank di Malaysia. Kemaskini yang dilakukan oleh pihak bank ini merangkumi kemaskini kepada syarat-syarat kelayaka …

Cawangan RHB Bank Berhad

Berikut ialah senarai cawangan RHB Bank Berhad di Malaysia. Anda boleh pilih cawangan mengikut negeri melalui pilihan di bawah.

RHB 1 Lagenda

map-location-dot

No.2 Jalan Lagenda 2, Taman 1 Lagenda, 75400 Melaka

phone-rotary

03-9206 8118

RHB 1 Lagenda Sales Office

map-location-dot

1st Floor, No.2, Jalan Lagenda 2, Tmn 1 Lagenda, 75400 Melaka

phone-rotary

03-9206 8118

RHB 53 & 55 Pasar Borong Selayang Sales Office

map-location-dot

53 & 55, 1st Floor,Jalan 2/3A off KM 12, Jalan Ipoh, Batu Caves, 68100 . Kuala Lumpur

phone-rotary

03-9206 8118

RHB Air Tawar

map-location-dot

33A & B, Jalan Besar, Taman Ayer Tawar 2, Air Tawar, 32400 Perak

phone-rotary

03-9206 8118

RHB Auto City, Prai

map-location-dot

No. 1808-1809B, Jalan Perusahaan, Auto City, Persimpangan Juru, Lebuhraya Utara-Selatan, 13600 Pulau Pinang

phone-rotary

03-9206 8118

RHB Ayer Itam

map-location-dot

15, Jalan Pasar, 11500 Ayer Itam, Pulau Pinang

phone-rotary

03-9206 8118

RHB Bagan Serai

map-location-dot

243, Jalan Besar, Bagan Serai, 34300 Perak

phone-rotary

03-9206 8118

RHB Bahau

map-location-dot

Ground & First Floor, Lot 982 & 983, Wisma UMNO Jempol, Jalan Gurney, Bahau, 72100 Negeri Sembilan

phone-rotary

03-9206 8118

RHB Bahau

map-location-dot

Ground & First Floor, Lot 982 & 983, Wisma UMNO Jempol, Jalan Gurney, Bahau, 72100 Negeri Sembilan

phone-rotary

03-9206 8118

RHB Bandar Baru Klang

map-location-dot

Unit A6, 22A, Jalan Tiara 2A/KU1, Pusat Perniagaan BBK, 41150 Klang, Selangor

phone-rotary

03-9206 8118

RHB Bandar Baru Nilai

map-location-dot

PT 7460 & 7461, Jalan Bandar Baru Nilai 1/1A, Putra Point, Bandar Baru Nilai, 71800 Negeri Sembilan

phone-rotary

03-9206 8118

RHB Bandar Baru Sungai Buloh

map-location-dot

391 & 392, Jalan 1A/1, Bandar Baru Sungai Buloh, 47000 Sungai Buloh, Selangor

phone-rotary

03-9206 8118