RHB Personal Financing-i for Civil Sector

RHB Personal Financing-i for Civil Sector adalah pelan pinjaman peribadi daripada RHB dikhususkan kepada mereka yang berkhidmat di sektor awam, sama ada kakitangan persekutuan mahupun negeri.

Ini adalah pinjaman peribadi Islamik tak bercagar patuh Syariah dengan konsep Komoditi Murabahah melalui aturan Tawarruq.  Anda tidak perlu penjamin atau mengemukakan sebarang cagaran untuk mohon pinjaman ini.

Skim pembiayaan peribadi ini menawarkan jumlah pinjaman yang tinggi iaitu dari RM2,000 hingga mencecah RM200,000. Tempoh pembiayaan yang ditawarkan pula ialah dari 2 tahun hingga 10 tahun.

Oleh kerana pinjaman peribadi ini adalah pinjaman peribadi Islamik, anda tidak akan dikenakan faedah. RHB cuma akan mengenakan kadar keuntungan tetap bermula dari 4.5% p.a. Kadar keuntungan ini boleh berubah mengikut jumlah pembiayaan atau tempoh pembiayaan.

Baca lebih lanjut tentang ciri-ciri menarik yang ditawarkan oleh RHB Personal Financing-i for Civil Sector dan bagaimana anda boleh mohon online tanpa perlu susah-payah walk-in ke cawangan RHB.

RHB Personal Financing-i for Civil Sector

Pinjaman daripada RHB Bank Berhad


Jenis Pinjaman: Islamik
Jumlah Pembiayaan: RM2000 hingga RM200000
Tempoh Pembiayaan: 24 Bulan hingga 120 Bulan
Kadar Faedah/Keuntungan: 4.5% p.a hingga 4.5% p.a
Sektor Pekerjaan: Pesara / Kakitangan Kerajaan
Kelayakan Gaji Tahunan: RM24000
Had Umur: 18 hingga 58 Tahun
Ciri Menarik: Jangka Masa Panjang, Jumlah Tinggi

Kelebihan RHB Personal Financing-i for Civil Sector

Sebagai pinjaman peribadi Islamik tak bercagar khas untuk kakitangan kerajaan, RHB Personal Financing-i for Civil Sector mempunyai beberapa ciri menarik dan beberapa kelebihan berbanding pinjaman peribadi Islamik lain di Malaysia.

 • Kadar keuntungan terendah
  RHB menawarkan kadar keuntungan serendah 4.5% p.a untuk pinjaman ini. Ini adalah antara kadar keuntungan terendah untuk pinjaman Islamik di negara kita. Kadar keuntungan ini adalah bergantung kepada jumlah pinjaman dan tempoh pembiayaan yang diluluskan.
 • Amaun pembiayaan yang fleksibel dan tinggi
  Anda boleh memohon jumlah pinjaman sehingga RM200,000. Pinjaman minimum bermula serendah RM2,000.
 • Tempoh pembiayaan yang panjang
  RHB Personal Financing-i for Civil Sector menawarkan tempoh pembiayaan dari 2 tahun hingga 10 tahun.
 • Tiada caj proses
  RHB tidak mengenakan sebarang caj proses untuk pinjaman ini. Cuma caj setem duti RM10 akan dikenakan jika pinjaman anda lulus.
 • Tiada caj penamatan awal
  Jika anda berhasrat untuk membayar baki pinjaman anda lebih awal dari tarikh yang dipersetujui, anda tidak perlu membayar sebarang caj. Malah RHB akan memberi Ibra’ (rebat) tambahan.
 • Pembayaran semula melalui Biro Perkhidmatan Angkasa
  Bayaran balik dilakukan melalui potongan gaji menggunakan khidmat Biro Perkhidmatan Angkasa (BPA).
 • Perlindungan Insurans Takaful yang fleksibel
  RHB menawarkan perlindungan Takaful dari panel RHB Islamic atau anda boleh memilih sendiri pelan Takaful yang anda ingini dari mana-mana syarikat.

Syarat Kelayakan Untuk Memohon

Jika anda berhasrat untuk memohon pinjaman peribadi RHB Personal Financing-i for Civil Sector, berikut adalah syarat-syarat kelayakan yang perlu anda patuhi.

 • Berumur 18 hingga 58 tahun.
 • Berkhidmat di sektor awam, atau pesara kerajaan.
 • Pendapatan minimum RM2,000 sebulan atau RM24,000 setahun.

Untuk pesara kerajaan, anda perlu membuka akaun bank RHB Islamic sekiranya pinjaman anda lulus.

Dokumen Yang Diperlukan

Berikut ialah dokumen yang anda perlu sediakan untuk memohon RHB Personal Financing-i for Civil Sector.

 1. 2 salinan MyKad (depan dan belakang).
 2. Slip gaji sebulan terkini – Asli dan 2 salinan.
 3. Surat pengesahan jawatan dari majikan – Asli dan 1 salinan.
 4. Penyata tebus hutang/baki hutang – Asli dan 1 salinan.
 5. Penyata bank terkini atau buku bank – 2 salinan.

Jadual Pembayaran Balik

Berikut ialah jadual bayaran balik atau jadual instalment pinjaman peribadi RHB Personal Financing-i for Civil Sector. Klik pada gambar untuk paparan saiz yang lebih besar.

Harap maaf. Kami sedang mengemaskini jadual pembayaran semula untuk RHB Personal Financing-i for Civil Sector. Segala kesulitan amat dikesali.

Caj Yang Dikenakan

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, RHB Islamic tidak mengenakan sebarang caj proses sekiranya permohonan RHB Personal Financing-i for Civil Sector anda lulus. Caj yang dikenakan cuma:

 1. Caj setem duti sebanyak RM10.
 2. Caj lewat bayar sebanyak 1% daripada baki tertunggak.

Anda juga tidak akan dikenakan sebarang caj untuk penamatan awal. Malah anda akan mendapat rebat (Ibra’) jika anda menyelesaikan pinjaman anda lebih awal dari tarikh kontrak.

Cara Memohon RHB Personal Financing-i for Civil Sector

Anda boleh mohon RHB Personal Financing-i for Civil Sector dengan mengunjungi mana-mana cawangan RHB atau RHB Islamic.

Anda juga boleh mohon RHB Personal Financing-i for Civil Sector secara online sepenuhnya melalui perkhidmatan RinggitPlus. Tak perlu susah payah walk-in ke RHB Bank Berhad untuk mohon. Baca lebih lanjut di bawah.

Mohon RHB Personal Financing-i for Civil Sector 100% ONLINE Dengan Perkhidmatan RinggitPlus

Anda boleh mohon RHB Personal Financing-i for Civil Sector secara online menggunakan perkhidmatan RinggitPlus.

Anda cuma perlu isi nama dan nombor phone anda pada laman permohonan RinggitPlus dan pihak RinggitPlus akan menghubungi anda untuk meneruskan permohonan. Tak perlu susah payah walk-in ke bank untuk memohon.

Klik butang “Mohon Sekarang” di bawah untuk teruskan.

Anda akan dibawa ke laman web RinggitPlus. Pada laman tersebut, klik butang “Apply Now” untuk meneruskan permohonan anda.

RHB Personal Financing-i for Civil Sector Review

RHB Personal Financing-i for Civil Sector oleh RHB Islamic adalah pinjaman peribadi Islamik tak bercagar untuk kakitangan kerajaan dengan ciri-ciri yang menarik. Pinjaman ini menawarkan jumlah pembiayaan yang tinggi sehingga RM200,000 dan tempoh pembiayaan yang panjang sehingga 10 tahun pinjaman. Pelan pembiayaan ini juga menawarkan kadar keuntungan tetap yang rendah dengan kadar asas (BR) tetap. Walau bagaimanapun, kelayakan gaji minimum yang diperlukan mungkin agak tinggi bagi sesetengah pemohon. Pemohon juga perlu mengambil perlindungan Insurans Takaful dengan pinjaman ini. Kebanyakan pelan pembiayaan peribadi Islamik yang lain menawarkan perlindungan Takaful sebagai pilihan. Tetapi, jika anda cukup syarat-syarat kelayakan untuk mohon, pinjaman ini memberi kelapangan dengan kadar keuntungan yang cukup rendah. Faktor ini sahaja membuatkan pinjaman ini sangat menarik untuk dimohon.

Kelebihan

 • Kadar keuntungan yang
 • Had umur yang fleksibel – bermula dari 18 tahun.
 • Jumlah pembiayaan yang tinggi.
 • Tempoh pembiayaan yang panjang.
 • Ditawarkan kepada pesara kerajaan.
 • Tiada caj proses.
 • Rebat untuk penamatan awal.

Kekurangan

 • Kelayakan gaji minimum yang agak tinggi.
 • Dokumen yang sedikit rumit.
 • Wajib mengambil perlindungan Insurans Takaful.

Rating

4.1/5

Soalan-Soalan Yang Selalu Ditanyakan Tentang RHB Personal Financing-i for Civil Sector

Apakah pinjaman peribadi RHB Personal Financing-i for Civil Sector?

Pinjaman peribadi RHB Personal Financing-i for Civil Sector adalah pinjaman peribadi Islamik Tak Bercagar yang ditawarkan oleh RHB Bank Berhad.

Siapa yang boleh mohon RHB Personal Financing-i for Civil Sector?

Pembiayaan peribadi RHB Personal Financing-i for Civil Sector ditawarkan kepada rakyat Malaysia yang bekerja sebagai Kakitangan Kerajaan, Pesara dengan had umur dari 18 hingga 58 tahun. Untuk syarat lengkap, sila rujuk pada bahagian Syarat Kelayakan di atas.

Berapa jumlah pinjaman yang boleh saya mohon dengan RHB Personal Financing-i for Civil Sector?

Anda boleh mohon dari RM2000 hingga RM200000.

Berapa lamakah tempoh pembiayaan yang ditawarkan oleh pinjaman peribadi ini?

RHB Personal Financing-i for Civil Sector menawarkan tempoh pembiayaan dari 24 bulan hingga 120 bulan. Walau bagaimanapun, tempoh pembiayaan yang boleh dimohon akan ditentukan oleh pihak RHB Bank Berhad berdasarkan faktor-faktor seperti jumlah pinjaman, skor kredit, skor pemarkahan dan sebagainya.

Bagaimana saya nak mohon pinjaman ini?

Berapa lama tempoh yang perlu saya tunggu untuk tahu keputusan permohonan RHB Personal Financing-i for Civil Sector saya?

Anggaran untuk tahu keputusan permohonan pinjaman anda adalah 1 hingga 7 hari bekerja selepas menghantar permohonan berserta dokumen yang lengkap.

Apa caj yang dikenakan untuk pinjaman RHB Personal Financing-i for Civil Sector?

Sila rujuk pada bahagian Caj Yang Dikenakan di atas untuk maklumat lengkap berkaitan caj yang dikenakan pihak RHB Bank Berhad untuk pelan pembiayaan peribadi ini.

Berapa yang perlu saya bayar setiap bulan jika saya mohon pinjaman ini?

Jumlah bayaran bulanan adalah bergantung kepada beberapa faktor seperti jumlah pinjaman yang lulus, tempoh pembiayaan dan kadar faedah/keuntungan yang dikenakan. Anda boleh rujuk panduan bayaran bulanan untuk pinjaman ini pada bahagian Jadual Bayaran Balik RHB Personal Financing-i for Civil Sector .

Saya ada blacklist di laporan CTOS. Bolehkah saya mohon pinjaman ini?

Pinjaman ini tidak ditawarkan kepada mereka yang mempunyai blacklist di laporan CTOS. Walau bagaimanapun jika rekod senaraihitam di laporan CTOS anda bukan dari institusi kewangan (bank/koperasi/AEON) dan adalah daripada syarikat telco, kedai motor, dan sebagainya anda boleh cuba mohon.

Saya ada tunggakan di laporan CCRIS. Bolehkah saya mohon pinjaman ini?

Pinjaman ini tidak ditawarkan kepada mereka yang mempunyai tunggakan di rekod CCRIS atau yang mempunyai akaun di bawah pemerhatian khas (SAA).

Saya di bawah selaan AKPK. Bolehkah saya mohon pinjaman ini?

Maaf tak boleh. Anda tidak boleh memohon sebarang pinjaman sekiranya anda di bawah selaan AKPK.

Saya ada soalan lagi tentang RHB Personal Financing-i for Civil Sector

Sila tinggalkan soalan anda pada borang reply/komen di bawah. Pihak kami akan cuba menjawabnya seberapa segera yang mungkin.

Ada Soalan Tentang RHB Personal Financing-i for Civil Sector?

Atau sekadar ingin berkongsi pengalaman anda? Tanyakan soalan anda pada ruangan komen di bawah atau tinggalkan komen anda. Pihak kami akan cuba menjawab soalan anda seberapa segera yang mungkin.

  Subscribe  
Notify of