RHB Personal Financing-i for Civil Sector

RHB Personal Financing-i for Civil Sector adalah pelan pinjaman peribadi daripada RHB dikhususkan kepada mereka yang berkhidmat di sektor awam, sama ada kakitangan persekutuan mahupun negeri.

Ini adalah pinjaman peribadi Islamik tak bercagar patuh Syariah dengan konsep Komoditi Murabahah melalui aturan Tawarruq.  Anda tidak perlu penjamin atau mengemukakan sebarang cagaran untuk mohon pinjaman ini.

Skim pembiayaan peribadi ini menawarkan jumlah pinjaman yang tinggi iaitu dari RM2,000 hingga mencecah RM200,000. Tempoh pembiayaan yang ditawarkan pula ialah dari 2 tahun hingga 10 tahun.

Oleh kerana pinjaman peribadi ini adalah pinjaman peribadi Islamik, anda tidak akan dikenakan faedah. RHB cuma akan mengenakan kadar keuntungan tetap bermula dari 4.5% p.a. Kadar keuntungan ini boleh berubah mengikut jumlah pembiayaan atau tempoh pembiayaan.

Baca lebih lanjut tentang ciri-ciri menarik yang ditawarkan oleh RHB Personal Financing-i for Civil Sector dan bagaimana anda boleh mohon online tanpa perlu susah-payah walk-in ke cawangan RHB.

RHB Personal Financing-i for Civil Sector
Pinjaman daripada

RHB Bank Berhad

Jenis PinjamanIslamik (Tak Bercagar)
Jumlah PembiayaanRM2000 hingga RM200000
Tempoh Pembiayaan24 Bulan hingga 120 Bulan
Kadar Keuntungan 4.5% p.a hingga 4.5% p.a
Sektor PekerjaanPesara / Kakitangan Kerajaan
Kelayakan GajiGaji Kasar RM2000 sebulan atau RM24000 setahun
Had Umur18 hingga 58 Tahun
Ciri MenarikJangka Masa Panjang, Jumlah Tinggi
Tempoh Lulus1 hingga 7 hari bekerja
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Ciri-Ciri & Kelebihan RHB Personal Financing-i for Civil Sector

Sebagai pinjaman peribadi Islamik tak bercagar khas untuk kakitangan kerajaan, RHB Personal Financing-i for Civil Sector mempunyai beberapa ciri menarik dan beberapa kelebihan berbanding pinjaman peribadi Islamik lain di Malaysia.

 • Kadar keuntungan terendah
  RHB menawarkan kadar keuntungan serendah 4.5% p.a untuk pinjaman ini. Ini adalah antara kadar keuntungan terendah untuk pinjaman Islamik di negara kita. Kadar keuntungan ini adalah bergantung kepada jumlah pinjaman dan tempoh pembiayaan yang diluluskan.
 • Amaun pembiayaan yang fleksibel dan tinggi
  Anda boleh memohon jumlah pinjaman sehingga RM200,000. Pinjaman minimum bermula serendah RM2,000.
 • Tempoh pembiayaan yang panjang
  RHB Personal Financing-i for Civil Sector menawarkan tempoh pembiayaan dari 2 tahun hingga 10 tahun.
 • Tiada caj proses
  RHB tidak mengenakan sebarang caj proses untuk pinjaman ini. Cuma caj setem duti RM10 akan dikenakan jika pinjaman anda lulus.
 • Tiada caj penamatan awal
  Jika anda berhasrat untuk membayar baki pinjaman anda lebih awal dari tarikh yang dipersetujui, anda tidak perlu membayar sebarang caj. Malah RHB akan memberi Ibra’ (rebat) tambahan.
 • Pembayaran semula melalui Biro Perkhidmatan Angkasa
  Bayaran balik dilakukan melalui potongan gaji menggunakan khidmat Biro Perkhidmatan Angkasa (BPA).
 • Perlindungan Insurans Takaful yang fleksibel
  RHB menawarkan perlindungan Takaful dari panel RHB Islamic atau anda boleh memilih sendiri pelan Takaful yang anda ingini dari mana-mana syarikat.

Syarat Kelayakan Untuk Memohon

Jika anda berhasrat untuk memohon pinjaman peribadi RHB Personal Financing-i for Civil Sector, berikut adalah syarat-syarat kelayakan yang perlu anda patuhi.

 • Berumur 18 hingga 58 tahun.
 • Berkhidmat di sektor awam, atau pesara kerajaan.
 • Pendapatan minimum RM2,000 sebulan atau RM24,000 setahun.

Untuk pesara kerajaan, anda perlu membuka akaun bank RHB Islamic sekiranya pinjaman anda lulus.

Dokumen Yang Diperlukan

Berikut ialah dokumen yang anda perlu sediakan untuk memohon RHB Personal Financing-i for Civil Sector.

 1. 2 salinan MyKad (depan dan belakang).
 2. Slip gaji sebulan terkini – Asli dan 2 salinan.
 3. Surat pengesahan jawatan dari majikan – Asli dan 1 salinan.
 4. Penyata tebus hutang/baki hutang – Asli dan 1 salinan.
 5. Penyata bank terkini atau buku bank – 2 salinan.

Jadual Pembayaran Balik

Berikut ialah jadual bayaran balik atau jadual instalment pinjaman peribadi RHB Personal Financing-i for Civil Sector. Klik pada gambar untuk paparan saiz yang lebih besar.

Jadual bayaran balik RHB Personal Financing-i Civil Sector
Jadual pembayaran RHB Personal Financing-i for Civil Sector.
Jadual ini hanya sebagai rujukan semata. Jumlah bayaran semula boleh berubah berdasarkan faktor-faktor seperti Promosi,kadar faedah/keuntungan, jumlah pinjaman, tempoh pembiayaan, base rate (BR), dan sebagainya. Jumlah pembayaran akhir masih bergantung kepada pihak RHB Bank Berhad.

Caj Yang Dikenakan

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, RHB Islamic tidak mengenakan sebarang caj proses sekiranya permohonan RHB Personal Financing-i for Civil Sector anda lulus. Caj yang dikenakan cuma:

 1. Caj setem duti sebanyak RM10.
 2. Caj lewat bayar sebanyak 1% daripada baki tertunggak.

Anda juga tidak akan dikenakan sebarang caj untuk penamatan awal. Malah anda akan mendapat rebat (Ibra’) jika anda menyelesaikan pinjaman anda lebih awal dari tarikh kontrak.

Cara Memohon RHB Personal Financing-i for Civil Sector

Anda boleh mohon RHB Personal Financing-i for Civil Sector dengan mengunjungi mana-mana cawangan RHB atau RHB Islamic.

Anda juga boleh mohon RHB Personal Financing-i for Civil Sector secara online sepenuhnya melalui perkhidmatan RinggitPlus. Tak perlu susah payah walk-in ke RHB Bank Berhad untuk mohon. Baca lebih lanjut di bawah.

Mohon RHB Personal Financing-i for Civil Sector 100% ONLINE Dengan Perkhidmatan RinggitPlus

Anda boleh mohon RHB Personal Financing-i for Civil Sector secara online menggunakan perkhidmatan RinggitPlus.

Anda cuma perlu isi nama dan nombor phone anda pada laman permohonan RinggitPlus. Pihak RinggitPlus akan menghubungi anda dan membimbing anda step-by-step untuk meneruskan permohonan. Tak perlu susah payah walk-in ke bank untuk memohon.

Klik butang “Mohon Sekarang” di bawah untuk teruskan.

Anda akan dibawa ke laman web RinggitPlus. Pada laman tersebut, klik butang “Apply Now” untuk meneruskan permohonan anda.

RHB Personal Financing-i for Civil Sector Review

RHB Personal Financing-i for Civil Sector oleh RHB Islamic adalah pinjaman peribadi Islamik tak bercagar untuk kakitangan kerajaan dengan ciri-ciri yang menarik. Pinjaman ini menawarkan jumlah pembiayaan yang tinggi sehingga RM200,000 dan tempoh pembiayaan yang panjang sehingga 10 tahun pinjaman. Pelan pembiayaan ini juga menawarkan kadar keuntungan tetap yang rendah dengan kadar asas (BR) tetap. Walau bagaimanapun, kelayakan gaji minimum yang diperlukan mungkin agak tinggi bagi sesetengah pemohon. Pemohon juga perlu mengambil perlindungan Insurans Takaful dengan pinjaman ini. Kebanyakan pelan pembiayaan peribadi Islamik yang lain menawarkan perlindungan Takaful sebagai pilihan. Tetapi, jika anda cukup syarat-syarat kelayakan untuk mohon, pinjaman ini memberi kelapangan dengan kadar keuntungan yang cukup rendah. Faktor ini sahaja membuatkan pinjaman ini sangat menarik untuk dimohon.

Kelebihan

 • Kadar keuntungan yang
 • Had umur yang fleksibel – bermula dari 18 tahun.
 • Jumlah pembiayaan yang tinggi.
 • Tempoh pembiayaan yang panjang.
 • Ditawarkan kepada pesara kerajaan.
 • Tiada caj proses.
 • Rebat untuk penamatan awal.

Kekurangan

 • Kelayakan gaji minimum yang agak tinggi.
 • Dokumen yang sedikit rumit.
 • Wajib mengambil perlindungan Insurans Takaful.

Rating

4.1/5

Soalan Lazim Pinjaman Peribadi RHB Personal Financing-i for Civil Sector

Berikut adalah jawapan untuk soalan-soalan yang sering ditanyakan berkaitan pinjaman peribadi RHB Personal Financing-i for Civil Sector

Apakah pinjaman peribadi RHB Personal Financing-i for Civil Sector?

Pinjaman peribadi RHB Personal Financing-i for Civil Sector adalah pinjaman peribadi Islamik Tak Bercagar yang ditawarkan oleh RHB Bank Berhad.

Siapa yang boleh mohon RHB Personal Financing-i for Civil Sector?

Pembiayaan peribadi “RHB Personal Financing-i for Civil Sector” ditawarkan kepada Warganegara Malaysia yang bekerja sebagai Kakitangan Kerajaan, Pesara dengan had umur dari 18 hingga 58 tahun. Untuk syarat lengkap, sila rujuk pada bahagian Syarat Kelayakan di atas.

Saya belum pernah mohon sebarang pinjaman sebelum ni, ini pertama kali – boleh kah saya mohon pinjaman RHB Personal Financing-i for Civil Sector?

Anda boleh mohon sebarang pinjaman kecuali syarat kelayakan pinjaman tersebut menyatakan anda perlu ada rekod pinjaman atau komitmen bulanan untuk mohon.

Saya tak ada komitmen bulanan, boleh kah saya mohon pinjaman RHB Personal Financing-i for Civil Sector?

Sila rujuk jawapan sebelum ini.

Saya baru sahaja lulus pinjaman dari institusi kewangan yang lain, bolehkah saya mohon RHB Personal Financing-i for Civil Sector?

Sekiranya anda baru sahaja lulus sebarang pinjaman dari institusi kewangan (bank/koperasi/ppw) yang direkodkan di CCRIS seperti pembiayaan peribadi, pembiayaan kenderaan, atau pembiayaan perumahan – anda dinasihatkan tunggu tempoh bertenang selama 6 bulan sebelum anda mohon pinjaman lain untuk meningkatkan peluang lulus permohonan anda.

Berapa jumlah pinjaman yang boleh saya mohon dengan RHB Personal Financing-i for Civil Sector?

Anda boleh mohon dari RM2000 hingga RM200000. Walau bagaimanapun, jumlah lulus akhir yang akan ditawarkan kepada anda akan ditentukan oleh pihak RHB Bank Berhad setelah mengambil kira faktor-faktor seperti jumlah pinjaman, skor kredit, skor pemarkahan dan sebagainya.

Berapa lamakah tempoh pembiayaan yang ditawarkan oleh pinjaman peribadi ini?

RHB Personal Financing-i for Civil Sector menawarkan tempoh pembiayaan dari 24 bulan hingga 120 bulan. Walau bagaimanapun, tempoh pembiayaan yang boleh dimohon akan ditentukan oleh pihak RHB Bank Berhad berdasarkan faktor-faktor seperti jumlah pinjaman, skor kredit, skor pemarkahan dan sebagainya.

Bagaimana saya nak mohon pinjaman ini?

Berapa lama tempoh yang perlu saya tunggu untuk tahu keputusan permohonan RHB Personal Financing-i for Civil Sector saya?

Anggaran untuk tahu keputusan permohonan pinjaman anda adalah 1 hingga 7 hari bekerja selepas menghantar permohonan berserta dokumen yang lengkap. Ini adalah anggaran yang diberikan oleh pihak RHB Bank Berhad – Jangkamasa ini mungkin berbeza bergantung kepada pihak RHB Bank Berhad.

Apa caj yang dikenakan untuk pinjaman RHB Personal Financing-i for Civil Sector?

Sila rujuk pada bahagian Caj Yang Dikenakan di atas untuk maklumat lengkap berkaitan caj yang dikenakan pihak RHB Bank Berhad untuk pelan pembiayaan peribadi ini.

Berapa yang perlu saya bayar setiap bulan jika saya mohon pinjaman ini?

Jumlah bayaran bulanan adalah bergantung kepada beberapa faktor seperti jumlah pinjaman yang lulus, tempoh pembiayaan dan kadar faedah/keuntungan yang dikenakan. Anda boleh rujuk panduan bayaran bulanan untuk pinjaman ini pada bahagian Jadual Bayaran Balik RHB Personal Financing-i for Civil Sector .

Bagaimana saya nak bayar balik atau apakah kaedah bayaran ansuran pinjaman ini?

Anda boleh bayar balik pinjaman RHB Personal Financing-i for Civil Sector melalui kaedah Sistem Potongan Gaji ANGKASA (SPGA).

Bolehkah saya buat Penyatuan Hutang (Debt Consolidation) dengan pinjaman ini?

Maaf, anda tidak dibenarkan untuk buat penyatuan hutang atau “debt consolidation” dengan RHB Personal Financing-i for Civil Sector.

Saya dah ada pinjaman RHB Personal Financing-i for Civil Sector yang aktif, bolehkah saya buat Pinjaman Bertindih (Overlapping Facility) untuk pinjaman ini?

Boleh dikatakan hampir semua institusi kewangan menawarkan fungsi pinjaman bertindih atau overlap untuk pelan pembiayaan peribadi mereka. Walau bagaimanapun, kaedah overlapping facility adalah agak rumit dan institusi kewangan perlu mengambil kira banyak faktor sebelum membenarkan pelanggan mereka melakukan overlap terhadap pembiayaan yang sedia ada.

Sekiranya anda ingin membuat overlap terhadap RHB Personal Financing-i for Civil Sector, anda boleh berhubung terus dengan pihak RHB Bank Berhad atau guna perkhidmatan RinggitPlus untuk nasihat dan panduan memohon pinjaman bertindih. Rujuk pada bahagian Cara Mohon RHB Personal Financing-i for Civil Sector di atas di atas.

Saya ada blacklist di laporan CTOS. Bolehkah saya mohon pinjaman ini?

Pinjaman ini tidak ditawarkan kepada mereka yang mempunyai blacklist di laporan CTOS. Walau bagaimanapun jika rekod senaraihitam di laporan CTOS anda bukan dari institusi kewangan (bank/koperasi/AEON/PPW) dan adalah daripada syarikat telco, kedai motor, dan sebagainya anda boleh cuba mohon.

Saya ada tunggakan di laporan CCRIS. Bolehkah saya mohon pinjaman ini?

Pinjaman ini tidak ditawarkan kepada mereka yang mempunyai tunggakan di rekod CCRIS atau yang mempunyai akaun di bawah pemerhatian khas (SAA).

Saya ada tunggakan PTPTN di laporan CCRIS (CCRIS PTPTN). Bolehkah saya mohon pinjaman ini?

Sila rujuk jawapan sebelum ini.

Saya di bawah selaan AKPK. Bolehkah saya mohon pinjaman ini?

Maaf tak boleh. Anda tidak boleh memohon sebarang pinjaman dari institusi kewangan sekiranya anda di bawah selaan Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit(AKPK).

Saya dah mohon RHB Personal Financing-i for Civil Sector tetapi tak lulus. Boleh tahu kenapa permohonan saya tak lulus?

Banyak faktor yang menentukan kenapa permohonan pinjaman peribadi tidak diluluskan oleh institusi kewangan. Boleh dikatakan setiap institusi kewangan tidak akan memberitahu sebab lengkap kenapa mereka menolak permohonan pinjaman anda. Ini adalah untuk mengelakkan persaingan antara institusi kewangan, dan juga mengelakkan sistem mereka dimanipulasi oleh pihak yang tidak bertanggungjawab – Selalunya anda cuma akan dapat jawapan “Fail Score”.

Untuk mengetahui lebih lanjut apakah faktor-faktor yang menyebabkan permohonan anda tidak diluluskan oleh pihak RHB Bank Berhad, sila rujuk artikel panduan Kenapa Permohonan Pinjaman Peribadi Tidak Diluluskan .

Saya ada soalan lagi tentang RHB Personal Financing-i for Civil Sector

Sila tinggalkan soalan anda pada borang reply/komen di bawah. Pihak kami akan cuba menjawabnya seberapa segera yang mungkin.

Ada Soalan Tentang RHB Personal Financing-i for Civil Sector?

Atau sekadar ingin berkongsi pengalaman anda? Tanyakan soalan anda pada ruangan komen di bawah atau tinggalkan komen anda. Pihak kami akan cuba menjawab soalan anda seberapa segera yang mungkin.