Pinjaman Kecemasan Cagaran Akaun 2 KWSP – Pembiayaan Islamik dan Kadar Keuntungan Lebih Rendah

calendar-pen
Dikemaskini pada: 21/12/2023
alarm-clock
Pinjaman kecemasan cagaran Akaun 2 KWSP

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 22 Mac 2023 telah mengumumkan bahawa kerajaan akan menggunakan kaedah pinjaman pembiayaan Islamik berhubung pinjaman kecemasan cagaran Akaun 2 KWSP (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja).

Inisiatif ini akan memastikan kos perkhidmatan dikekalkan pada tahap yang paling rendah. “Instrumen yang akan kita gunakan adalah pembiayaan Islamik supaya kos perkhidmatan adalah minimum,” Menurut beliau semasa sesi Soal-Jawab Perdana Menteri di Parlimen.

Kementerian Kewangan (Ministry of Finance) pula dalam satu kenyataan pada 21 Mac 2023, menyatakan bahawa kadar faedah tahunan yang lebih rendah akan dikenakan untuk pinjaman kecemasan cagaran Akaun 2 KWSP adalah antara 4% hingga 5%. Kadar ini lebih rendah daripada kadar faedah semasa untuk pinjaman peribadi iaitu antara 8% hingga 15% setahun.

MOF menegaskan oleh kerana simpanan dalam Akaun 2 hanya digunakan sebagai sokongan untuk pinjaman melalui pengeluaran pada usia persaraan, inisiatif ini tidak bercanggah dengan Seksyen 51 Akta KWSP 1991.

Menurut MOF lagi, “Ini selaras dengan objektif pelaburan KWSP sebagai dana persaraan jangka masa panjang untuk melindungi dan meningkatkan nilai simpanan ahli melalui perisytiharan kadar dividen yang stabil”

Dalam tempoh dua tahun yang lalu, empat kali pengeluaran KWSP telah dibenarkan, termasuk kemudahan pengeluaran khas (Pengeluaran Khas) sehingga RM10,000 pada tahun lepas, i-Citra pada 2021, serta skim i-Lestari dan i-Sinar pada 2020. Ini menyebabkan sejumlah RM145 bilion dikeluarkan.

Menurut Timbalan Menteri Kewangan Datuk Seri Ahmad Maslan, jumlah simpanan KWSP terkini menurun daripada RM16,600 sebelum pandemik pada 2019 kepada RM8,100 pada 2022. Dana pencen juga merosot sebanyak 0.7% daripada RM1.01 trilion pada 2021 kepada RM1 trilion.

Kementerian Kewangan juga menjelaskan bahawa kerajaan kini sedang dalam proses untuk menamatkan inisiatif ini.

Pihak KWSP pula sedang dalam proses menilai pelaksanaan langkah ini dengan teliti untuk memastikan pelaksanaannya berjalan lancar. Ini termasuk menilai kesan terhadap simpanan persaraan ahli untuk memastikan kepentingan peminjam terjaga.

Diharapkan inisiatif ini dapat memberi manfaat kepada rakyat Malaysia yang memerlukan bantuan kewangan dalam menghadapi kesukaran ekonomi, sambil memastikan simpanan persaraan mereka tetap terjaga untuk masa depan.

Kemaskini: Pinjaman KWSP FSA2 telah dilancarkan. Lihat senarai pinjaman KWSP FSA2.

share-nodes
Kongsi
Team Pinjaman Peribadi Malaysia

Team Pinjaman Peribadi Malaysia

Team Pinjaman Peribadi Malaysia komited untuk memberikan maklumat tepat dan terkini berkaitan kewangan peribadi, seperti pinjaman, kad kredit, dan pengurusan kewangan di Malaysia. Kami ingin memperkasakan anda dengan ilmu untuk buat keputusan dengan bijak supaya memenuhi keperluan kewangan anda. Dapatkan panduan, artikel, dan alatan yang boleh membantu anda dalam dunia kewangan peribadi di Malaysia melalui laman web ini.
Tinggalkan Komencomments

Penafian: Maklumat yang diberikan di laman ini adalah bertujuan sebagai maklumat umum dan bukan nasihat kewangan khusus. Pihak kami bukan institusi kewangan atau pemberi pinjaman dan tidak menyebelahi sebarang produk kewangan tertentu.

Tinggalkan soalan, mesej & komen

Ada sebarang soalan, mesej atau nak komen? Tanya atau tinggalkan mesej anda di bawah.
Langgan
Maklumkan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments