Artikel

Terokai artikel terperinci dan berinformasi berhubung kewangan peribadi.

Artikel Terkini

S.M.A.R.T Untuk Pengurusan Kewangan Yang Efektif
Sukar untuk menguruskan kewangan dengan keadaan ekonomi yang semakin mencabar? Formula S.M.A.R.T. boleh membantu. Belajar bagaimana untuk menetapkan matlamat kewangan yang jelas, boleh dicapai dan kawal kewangan anda sepenuhnya.
Menggunakan kad kredit dengan bijak
Kad kredit boleh menjadi rakan dan juga musuh dalam kehidupan. Walau bagaimanapun, jika digunakan dengan bertanggungjawab, kad kredit boleh memberi pelbagai kelebihan dan menjadi langkah penting dalam mencapai kesejahteraan kewangan. Ikuti panduan dan tip dalam artikel ini untuk menggunakan kad kredit dengan bijak.
Perbezaan akaun simpanan dan akaun semasa
Memilih akaun bank yang betul adalah kunci untuk mengurus kewangan anda dengan bijak. Akaun simpanan dengan kadar faedah tinggi membantu meningkatkan simpanan, sementara akaun semasa menyediakan fleksibiliti untuk transaksi harian. Fahami perbezaan ini dan buat pilihan yang tepat untuk mencapai matlamat kewangan anda. Pilih jenis akaun terbaik.
Debt Service Ratio / Nisbah Khidmat Hutang
Memahami Debt Service Ratio (DSR) atau nisbah hutang kepada pendapatan adalah penting untuk menjadi peminjam yang bertanggungjawab. Nilai DSR yang membuka lebih peluang kepada produk kredit seperti pinjaman. Panduan ini menjelaskan apa itu DSR, cara mengira DSR, dan strategi untuk memperbaiki nisbah pembayaran hutang untuk mencapai matlamat kewangan.
Penipuan kad kredit
Elakkan daripada menjadi mangsa penipuan kad kredit di Malaysia. Artikel ini berkongsi maklumat tentang jenis-jenis penipuan kad kredit yang sering digunakan oleh penjenayah. Kenal pasti taktik-taktik seperti skimming, CNP, Brute-force dan pelbagai lagi untuk melindungi diri anda.
Ciri keselamatan kad kredit terbaru di Malaysia
Kenali ciri keselamatan kad kredit terbaru yang ditawarkan oleh bank dan pengeluar kad kredit, meningkatkan keselamatan dan memberi lebih kawalan kepada anda sebagai pemegang kad kredit. Daripada pengesahan biometrik sehinggalah kepada pemantauan transaksi masa nyata, ciri-ciri ini membantu anda untuk berbelanja dengan lebih yakin di samping mengurangkan risiko menjadi mangsa penipuan kad kredit.
Keselamatan kad kredit dan kad debit
Jenayah siber semakin meningkat, antaranya ialah penipuan kad kredit dan kad debit. Panduan kali ini memberikan langkah keselamatan kad kredit dan kad debit. Elak daripada menjadi mangsa penipuan.
CTOS SecureID 
Bayangkan dunia di mana setiap transaksi dalam talian anda sentiasa selamat, kata laluan anda terlindung, dan identiti peribadi dikawal dari digunakan oleh scammer untuk penipuan digital. Semua ini boleh menjadi realiti dengan perkhidmatan CTOS SecureID. Ketahui bagaimana perkhidmatan ini boleh membantu anda setiap masa.
Bahaya Keldai Akaun - Elak Jadi Mangsa
Penipuan keldai akaun semakin berleluasa. Baca panduan lengkap ini untuk mengelakkan anda terlibat dan apakah langkah-langkah yang perlu diambil sekiranya anda secara tidak sengaja terjebak dengan scam ini. Lindungi diri anda online dan offline.
Teknik Snowball - Strategi bayar hutang terbaik
Terbeban dengan masalah hutang? Belajar bagaimana nak langsaikan hutang lapuk dengan mudah melalui teknik Snowball. Lihat hutang anda lenyap satu demi satu dengan strategi bayar hutang yang berkesan ini. Belajar sekarang dan capai hidup bebas kewangan.