Tol Percuma Sempena Krismas 2023 – 23 & 26 Disember

calendar-range
Dikirim 22/12/2023
Tol Percuma Sempena Krismas 2023

Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR) telah mengumumkan pengecualian tol bagi pengguna lebuh raya selama dua hari iaitu pada 23 dan 26 Disember sempena perayaan Krismas yang akan tiba. Pengecualian ini bermula dari jam 12:01 a.m sehingga 11:59 p.m dan meliputi semua lebuh raya kecuali di sempadan Malaysia-Singapura di plaza tol di Bangunan Sultan Iskandar dan Tanjung Kupang di Lebuhraya Laluan Kedua Malaysia-Singapura (LINKEDUA).

Kenyataan rasmi Kementerian Kerja Raya Malaysia berhubung tol percuma sempena Krismas
Kenyataan rasmi Kementerian Kerja Raya Malaysia berhubung tol percuma sempena Krismas

Kos pelaksanaan pengecualian ini dijangka akan menelan belanja sehingga RM 21 juta. Keputusan ini merupakan satu inisiatif positif bagi meringankan beban rakyat di samping memudahkan urusan untuk berkumpul bersama keluarga tanpa perlu risau tentang masalah kewangan.

Latar Belakang Keputusan Kerajaan

Keputusan memberikan pengecualian tol sempena perayaan Krismas adalah sebahagian daripada usaha Kerajaan untuk merangsang aktiviti ekonomi dan mendorong pergerakan domestik semasa musim perayaan. Keputusan ini turut mencerminkan perhatian kerajaan terhadap kebajikan rakyat di tengah-tengah cabaran ekonomi yang dihadapi oleh banyak individu dan keluarga.

Pemberian pengecualian tol ini dijangka memberikan pelbagai manfaat kepada rakyat Malaysia. Pertama, ia akan mengurangkan beban kewangan bagi mereka yang merancang untuk pulang ke kampung halaman atau mengadakan perjalanan jauh sempena Krismas. Kedua, ia akan merangsang aktiviti perniagaan dan pelancongan di seluruh negara, memberikan dorongan ekonomi yang sangat diperlukan.

Implikasi dan Amalan Keselamatan

Walau bagaimanapun, walaupun terdapat kegembiraan terhadap pengecualian tol ini, adalah penting untuk diingatkan kepada semua pengguna lebuh raya untuk mematuhi amalan keselamatan jalan raya. Kecemasan keselamatan dan pencegahan kemalangan harus diutamakan, dan pemandu disarankan untuk mematuhi had laju, memastikan keadaan kereta dalam keadaan baik, dan mematuhi segala peraturan jalan raya yang sedia ada.

Keputusan Kerajaan Malaysia untuk memberikan pengecualian tol sempena Krismas adalah satu langkah yang memberikan sinar harapan kepada rakyat di tengah-tengah cabaran ekonomi global. Dengan keputusan yang strategik ini, diharapkan Malaysia akan melihat peningkatan dalam sektor ekonomi dan kesejahteraan rakyat. Semoga pengecualian tol sempena Krismas ini memberi kesan positif yang berkekalan kepada masyarakat Malaysia.

Sumber: KKR

share-nodes
Kongsi
Admin Pinjaman Peribadi Malaysia

Admin Pinjaman Peribadi Malaysia

Pengasas laman web Pinjaman Peribadi Malaysia yang ditubuhkan untuk berkongsi maklumat berkaitan pinjaman peribadi, pinjaman ASB, dan kad kredit dari institusi kewangan di Malaysia.

Tinggalkan soalan, mesej & komen

Ada sebarang soalan, mesej atau nak komen? Tanya atau tinggalkan mesej anda di bawah.
Subscribe
Notify of

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments