Menu

Pinjaman Peribadi Bank Malaysia

Apa itu Pinjaman Peribadi Bank

Pinjaman peribadi atau Personal loans adalah salah satu jenis pinjaman yang ditawarkan oleh institusi-institusi kewangan di Malaysia. Salah satu institusi kewangan tersebut adalah Bank.

Pinjaman Peribadi di Malaysia

Pinjaman peribadi dicipta untuk memudahkan urusan permohonan pinjaman berbanding pinjaman khusus seperti pinjaman kereta, pinjaman motor, pinjaman rumah dan sebagainya. Pinjaman peribadi lebih mudah dimohon, tidak memerlukan dokumen yang rumit dan lebih fleksibel jika dibandingkan dengan pinjaman-pinjaman khusus yang telah disebutkan sebelum ini.

Anda boleh menggunakan pinjaman peribadi untuk sebarang urusan yang anda ingini.

Nak pergi bercuti, nak buat belanja kahwin, nak ubahsuai rumah, atau nak selesaikan hutang-hutang pinjaman lain. Semuanya boleh dengan pinjaman peribadi.

Syarat Memohon Pinjaman Peribadi Bank Malaysia

Oleh kerana pinjaman peribadi tergolong di dalam kategori pinjaman tak bercagar atau ‘unsecured loan’, syarat-syarat yang dikenakan untuk memohon pinjaman peribadi lebih ketat berbanding pinjaman lain. Antaranya ialah pemohon perlu mempunyai rekod kredit yang baik untuk meningkatkan peratus lulus bagi pinjaman peribadi.

Syarat-syarat yang dikenakan untuk memohon pinjaman peribadi bank juga adalah berbeza bergantung kepada faktor-faktor seperti:

  1. Jenis bank yang menawarkan skim pinjaman peribadi.
  2. Jenis pinjaman peribadi yang ingin dimohon.

Setiap bank akan mengenakan syarat-syarat kelayakan yang berbeza, selalunya bergantung kepada risiko yang perlu ditanggung oleh bank terbabit.

Ada juga bank yang menawarkan lebih daripada satu pelan pinjaman peribadi, selalunya pinjaman peribadi konvensional dan pinjaman peribadi Islamik. Dan selalunya syarat kelayakan untuk pinjaman peribadi bank konvensional dan pinjaman peribadi bank Islamik adalah berbeza.

Jumlah Yang Boleh Dipinjam

Jumlah pinjaman peribadi yang boleh dipohon bergantung kepada pendapatan(gaji), pinjaman sedia ada, dan juga rekod kredit pemohon. Kebanyakan bank menetapkan jumlah maksimum pinjaman yang boleh dipohon. Apabila pinjaman selesai dan habis dibayar, bank akan menutup akaun untuk pinjaman tersebut, berbeza dengan pinjaman jenis lain.

Jika pemohon ingin memohon pinjaman baru, beliau perlu buat permohonan baru dengan bank tersebut.

Kadar Faedah/Kadar Keuntungan & Bayaran Semula

Kadar faedah digunakan untuk pinjaman peribadi bank konvensional, manakala kadar keuntungan pula adalah istilah untuk pinjaman peribadi bank Islamik.

Kadar faedah atau kadar keuntungan untuk pinjaman peribadi bank boleh dibahagikan kepada dua kategori, iaitu;

  1. Kadar faedah/keuntungan tetap(fixed rate).
  2. Kadar faedah/keuntungan terapung (floating rate).

Pemohon boleh memilih tempoh bayaran semula mengikut keselesaan pemohon. Lebih lama tempoh pembayaran, lebih rendah bayaran bulanan yang perlu dibayar. Tempoh bayaran semula pula bergantung kepada jenis bank.

Ada bank yang menawarkan tempoh bayaran semula sesingkat 1 tahun, manakala ada pula bank yang menawarkan tempoh bayaran semula sehingga 10 tahun.

Pinjaman Direkodkan di Laporan CCRIS

Pinjaman anda akan direkodkan di dalam rekod kredit anda dan akan dipaparkan pada laporan CCRIS anda. Oleh itu anda perlu pastikan pembayaran semula anda tidak bermasalah, iaitu tiada tempoh lewat bayar kerana ini akan memberi kesan terhadap rekod kredit anda.

Rekod kredit yang buruk akan menyukarkan anda untuk memohon sebarang pinjaman bank pada masa hadapan. Tak kira pinjaman peribadi, pinjaman kereta, pinjaman rumah atau permohonan kad kredit.

Ini kerana bank akan menyemak rekod CCRIS anda sebelum membuat keputusan untuk meluluskan permohonan pinjaman anda atau tidak.

Tip Mudah Lulus Pinjaman Peribadi Bank

Selalunya untuk memudahkan lulus pinjaman peribadi bank Malaysia, anda boleh pohon pinjaman peribadi dengan bank anda. Iaitu bank yang anda mempunyai akaun dengan bank tersebut.

Walaubagaimanapun, tidak semua bank menawarkan perkhidmatan pinjaman peribadi. Jika ada, mungkin syaratnya sangat ketat dan menyukarkan mereka yang berpendapatan rendah atau tinggi komitmen untuk cuba meminjam.

Cara paling mudah untuk memastikan anda lulus pinjaman peribadi bank yang dimohon adalah dengan menepati syarat-syarat kelayakan memohon yang dikenakan untuk pinjaman peribadi tersebut.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, syarat untuk pinjaman peribadi tak sama. Oleh itu pastikan anda memilih pinjaman peribadi yang sesuai dengan syarat kelayakan anda.

Untuk memudahkan anda, kami telah menyediakan sistem Semak Kelayakan untuk membantu anda memilih pinjaman yang sesuai. Anda boleh menyemak kelayakan anda pada laman Semak Kelayakan Pinjaman Peribadi.

Semak Kelayakan Memohon Pinjaman Peribadi Bank

Anda juga perlu pastikan rekod kredit anda cantik dan tidak ada tunggakan atau rekod buruk dengan bank. Walaupun ada sesetengah bank dan institusi kewangan yang boleh pejam mata sekiranya skor kredit anda rendah, tetapi ini jarang sekali berlaku dan kebanyakan bank tidak akan meluluskan permohonan sekiranya skor kredit pemohon adalah rendah.

Gunakan borang semak kelayakan yang kami sediakan, atau semak senarai bank yang menawarkan pinjaman peribadi di Malaysia dan senarai pinjaman-pinjaman peribadi bank melalui pautan di bawah.

Institusi Kewangan

Senarai institusi-institusi kewangan di Malaysia seperti Bank, Koperasi, dan Pemberi Pinjam Wang (PPW) Berlesen yang menawarkan pelan pembiayaan peribadi.

Pinjaman Peribadi

Senarai pelan dan skim pembiayaan peribadi yang ditawarkan di Malaysia oleh institusi-institusi kewangan yang berdaftar dengan Bank Negara Malaysia.

Semak Kelayakan

Semak kelayakan anda untuk mohon pinjaman peribadi yang paling sesuai dengan kelayakan dan status anda.

>