Artikel

Bahagian artikel ini mengandungi panduan, ulasan, dan analisis mendalam tentang topik kewangan seperti pengurusan kewangan peribadi, ulasan perbandingan produk pinjaman dan kad kredit, analisis risiko pelaburan, panduan permohonan pinjaman, cukai, persaraan, dan lain-lain topik berkaitan. Dapatkan tip dan maklumat terperinci yang tidak berat sebelah untuk membantu anda membuat keputusan kewangan penting.

Mengenali penipu pinjaman peribadi bank
Baru sebentar tadi saya menerima aduan daripada seorang mangsa penipu pinjaman peribadi bank yang mengadu telah ditipu sebanyak RM2,000 oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Pihak ini telah menelefon beliau dan memperkenalkan diri sebagai agensi dari pinjaman peribadi bank. Beliau menyatakan telah mendapat maklumat prospek daripada borang yang telah di isi online. Pihak terbabit telah konon-kononnya…
penipuan dan scam / 1032 komen
Permohonan pinjaman peribadi tidak diluluskan
Maaf, permohonan pinjaman peribadi anda tidak diluluskan. Ini adalah ayat yang sangat mengecewakan. Tambahan lagi jika kita betul-betul nak pakai duit, dan sedang terdesak. Tahu tak menurut statistik semasa, lebih dari 50% permohonan pinjaman peribadi ditolak oleh pihak bank di Malaysia. Kenapa permohonan pinjaman anda ditolak? Apakah faktor-faktor utama yang menyebabkan pinjaman peribadi tidak diluluskan? Tip…
pinjaman peribadi / 165 komen
pinjaman peribadi untuk gaji tunai
Pinjaman Peribadi Untuk Gaji Tunai – Gaji Cash Boleh Memohon? Gaji tunai boleh ke memohon pinjaman peribadi bank? Ramai yang bertanya kepada pihak kami mereka dibayar secara cash/tunai, boleh ke nak buat personal loan bank. Jawapannya boleh. Tetapi walaupun gaji anda dibayar secara tunai, pihak bank masih perlukan beberapa dokumen yang akan membantu permohonan personal…
jenis pinjaman peribadi bank
Ada berapa jenis pinjaman peribadi, di Malaysia? Sebelum ini saya telah menulis pengenalan pinjaman peribadi, dan apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan pinjaman peribadi – pada artikel ini. Topik kali ini adalah lanjutan daripada artikel tersebut. Jika anda masih belum membaca artikel tersebut, klik di sini dan baca dahulu sebelum anda baca topik kali ni. Topik…
Apa perbezaan pinjaman Kredit Komuniti/Pinjaman Berlesen dan ah long? Sekali pandang nampak macam tak ada beza antara kedua-dua peminjam ini. Tapi sebenarnya banyak perbezaan antara syarikat Kredit Komuniti atau Pemberi Pinjam Wang Berlesen (PPW) dan Ah Long atau lintah darat. Pada masa sekarang, boleh dikatakan terdapat banyak syarikat Kredit Komuniti/PPW, tetapi banyak lagi “loan shark”…
pinjaman peribadi / 228 komen
pinjaman peribadi untuk perniagaan
Semua perniagaan, daripada mereka yang baru memulakan perniagaan (startup), kepada perniagaan yang berjaya, memerlukan aliran tunai yang stabil untuk terus maju. Namun begitu, mendapatkan pembiayaan terutamanya bagi usahawan yang baru bukanlah sesuatu yang mudah. Artikel kali ini akan meneroka bagaimana pinjaman peribadi untuk perniagaan berpotensi untuk bertindak sebagai sumber dana alternatif kepada keperluan perniagaan, dalam masa yang…
CIMB Xpess Cash Financing-i personal loan
CIMB Xpress Cash Financing-i adalah antara pinjaman peribadi islamik yang patuh syariah dengan konsep Bai Al-Inah. Berbeza dengan CIMB Cash Plus, pinjaman Xpress Cash ini mengenakan syarat kelayakan yang minima. Dengan gaji RM800 anda boleh memohon pinjaman dari CIMB Islamic ini. Klik di sini jika anda ingin tahu perbezaan antara pinjaman peribadi konvensional CIMB Cash…
pinjaman peribadi / 248 komen
CIMB Cash Plus personal loan
CIMB Cash Plus personal loan adalah pinjaman peribadi terawal yang ditawarkan oleh CIMB Malaysia, dan masih bertahan sehingga ke hari ini. Pinjaman peribadi CIMB ini sangat terkenal kerana ciri-ciri menarik yang ditawarkan oleh CIMB terhadap pembiayaan peribadi ini. Apakah yang membuatkan CIMB Cash Plus Personal Loan sangat terkenal dan menjadi antara pinjaman utama untuk mereka…
Menguruskan kewangan
Dengan kemelesetan ekonomi sekarang ni, ramai yang menghadapi masalah menguruskan kewangan mereka. Salah satu punca utama ialah “money management” yang failed – terutama bagi yang baru bekerja. Pengurusan Kewangan Yang Betul Mesti ramai yang pernah rasa macam ni – gaji dah tinggi, tapi masih tak cukup untuk belanja bulan-bulan, pelik kan? Sampaikan ada yang terpaksa…
Pinjaman peribadi aeon icash
Masih ramai yang tak tahu AEON Credit boleh membiayai pinjaman peribadi. Apabila sebut AEON yang terdetik di minda masing-masing ialah Kad Kredit AEON dan juga shopping mall. Sebenarnya servis AEON lebih luas dan pelbagai, termasuklah pinjaman peribadi AEON Credit. Malah, bagi mereka yang sedang mencari-cari institusi untuk mem buat pinjaman peribadi, AEON Credit adalah antara…
pinjaman peribadi / 427 komen