Pinjaman Peribadi Untuk Perniagaan – Praktikal Atau Tidak Untuk Bisnes Anda

calendar-range
Dikirim 18/10/2017
(dikemaskini 21/12/2023)
pinjaman peribadi untuk perniagaan

Adakah praktikal mendapatkan pinjaman peribadi untuk perniagaan anda? Atau ada alternatif yang lebih berkesan?

Mendapatkan modal untuk berniaga adalah antara cabaran yang dihadapi oleh kebanyakan peniaga. Terutama bagi peniaga kecil-kecil dan sektor SME.

Perkara ini buat ramai peniaga yang ingin memulakan perniagaan bercadang membuat pinjaman sebagai modal permulaan untuk perniagaan mereka.

Ada juga peniaga yang bercadang membuat pinjaman untuk mengembangkan perniagaan.

Pinjaman Untuk Perniagaan

Apakah jenis-jenis pinjaman yang boleh anda buat perniagaan anda? Di negara kita, terdapat dua jenis pinjaman yang sesuai untuk perniagaan – iaitu pinjaman perniagaan dan juga pinjaman peribadi.

Pinjaman atau pembiayaan perniagaan dan juga pembiayaan peribadi adalah dua jenis pinjaman yang berbeza.

Terdapat banyak perbezaan antara pinjaman perniagaan (business loan) dan pinjaman peribadi (personal loan).

Pinjaman Peribadi vs. Pinjaman Perniagaan

Untuk memudahkan anda buat pilihan jenis pinjaman yang sesuai untuk perniagaan anda, di sini kami senaraikan apakah kelebihan dan kekurangan anda kedua-dua jenis pinjaman atau pembiayaan ini.

pinjaman peribadi untuk perniagaan

Pinjaman Perniagaan

Pinjaman perniagaan adalah pinjaman yang dikhususkan bagi mereka yang ingin memulakan perniagaan atau mereka yang ingin mengembangkan perniagaan mereka.

Institusi seperti TEKUN dan MARA adalah antara dua institusi yang menyediakan pinjaman perniagaan untuk peniaga kecil dan sederhana.

Seperti juga setiap skim pembiayaan, terdapat beberapa kelebihan dan kelemahan untuk pinjaman perniagaan.

Kelebihan Pinjaman Perniagaan Untuk Perniagaan Anda

Berikut ialah antara kelebihan pinjaman perniagaan.

 1. Kadar Faedah (interest rate) yang rendah
  Purata kadar faedah bagi pinjaman perniagaan adalah antara 5% hingga 10% sahaja. Ini bermakna sebagai peniaga, anda akan dapat menjimatkan kos pembiayaan peribadi anda dan boleh menggunakan keuntungan bulanan untuk perkara lain yang lebih penting. Ini sangat membantu terutama sekali jika anda meminjam dalam jumlah yang tinggi. Walaubagaimanapun, tidak semua pemohon akan diberi kadar faedah pembayaran balik yang sama. Bergantung juga kepada status kewangan syarikat anda, dan faktor-faktor lain.
 2. Pinjaman Overdraft
  Pembiayaan overdraft(O.D) apabila peminjam membuat bayaran melebihi jumlah baki dalam akaun tersebut. Ini adalah antara kelebihan bagi pinjaman perniagaan. Ciri overdraft ini memudahkan peniaga menggunakan jumlah wang yang tinggi dalam masa yang singkat untuk menguruskan perniagaan mereka.
 3. Revolving Credit
  Ciri “revolving credit” yang disediakan bagi pinjaman perniagaan juga sangat memudahkan peniaga. Revolving credit membolehkan peminjam untuk meminjam semula dan membayar balik pinjaman tersebut selagi kontrak masih sah. Dalam erti kata lain, ciri ini adalah pembiayaan yang sangat fleksibel untuk perniagaan.
 4. Bantuan Kerajaan
  Kerajaan Malaysia sangat menggalakkan rakyatnya untuk berniaga. Banyak kempen yang dilakukan untuk membantu Industri Kecil & Sederhana (SME). Antaranya ialah “Government Assistance Scheme” yang disokong oleh kebanyakan bank di Malaysia. Antara kelebihan skim ini ialah bank akan meluluskan jumlah pinjaman yang tinggi, walaupun melebihi nilai cagaran yang dicagarkan.

Kelemahan Pinjaman Perniagaan

Walaupun pinjaman perniagaan menawarkan ciri-ciri yang menarik untuk peniaga, terdapat juga beberapa kelemahan pada pinjaman perniagaan.

 1. Tidak semua jenis perniagaan layak
  Oleh kerana pinjaman perniagaan selalunya dibuat dalam jumlah yang tinggi, tidak semua jenis perniagaan layak untuk memohon. Anda mungkin tidak layak untuk memohon sekiranya perniagaan anda bersangkut paut dengan bidang pelaburan atau hartanah.
 2. Memerlukan cagaranTerdapat jenis pinjaman perniagaan yang tidak memerlukan. Tetapi, kebanyakan pembiayaan perniagaan memerlukan sebarang jenis cagaran – terutama untuk pinjaman dengan jumlah yang besar, atau pinjaman perniagaan dengan kadar faedah yang rendah. Ini adalah risiko yang perlu diambil oleh peniaga, terutama jika mereka mencagarkan aset peribadi seperti tanah, rumah atau kereta untuk mendapatkan pinjaman.
 3. Tempoh Pembiayaan Yang SingkatPinjaman perniagaan selalunya menawarkan tempoh pembiayaan yang lebih singkat berbanding jenis pinjaman lain. Tempoh bayaran semula antara 5 hingga 7 tahun tidak asing untuk pinjaman ini. Jumlah yang diluluskan juga mungkin sedikit jika pemohon mempunyai rekod kewangan yang buruk dan dikelilingi hutang.

Pinjaman Peribadi

Kami telah menulis secara terperinci tentang pinjaman peribadi sebelum ini – klik di sini jika anda ingin tahu lebih lanjut tentang pinjaman peribadi.

Kali ini kita ingin membincangkan apakah kelebihan dan kelemahan pinjaman peribadi untuk perniagaan.

pinjaman peribadi

Kelebihan Pinjaman Peribadi Berbanding Pinjaman Perniagaan

Berikut ialah antara kelebihan-kelebihan pinjaman peribadi untuk perniagaan anda.

 1. Mudah untuk memohon
  Proses memohon pinjaman peribadi lebih mudah berbanding pinjaman perniagaan. Dokumen yang diperlukan sangat ringkas jika anda memohon atas nama individu – anda hanya perlu sediakan MyKad, penyata bank dan caruman EPF, atau borang cukai.
 2. Tempoh lulus yang singkat
  Pinjaman peribadi seperti CIMB Cash Plus dan Easy by RHB adalah berkonsepkan instant approval. Ini bermakna anda boleh tahu keputusan permohonan anda on the spot. Ini sangat membantu bagi peniaga yang inginkan wang segera untuk perniagaan mereka.
 3. Sesuai untuk mereka yang ingin memulakan perniagaan
  Peniaga yang ingin memulakan perniagaan, atau dikenali sebagai “start-ups” sangat sesuai meminjam pinjaman peribadi. Ini kerana kebanyakan pinjaman perniagaan memerlukan perniagaan tersebut telah beroperasi sekurang-kurangnya lebih dari setahun untuk layak.

Kelemahan Pinjaman Peribadi Untuk Perniagaan

Oleh kerana pembiayaan peribadi disasarkan untuk individu, terdapat beberapa ciri pada pinjaman peribadi yang tidak sesuai untuk perniagaan.

 1. Kadar faedah yang lebih tinggi
  Kadar faedah yang dikenakan oleh pinjaman peribadi adalah lebih tinggi berbanding pinjaman perniagaan. Tambahan lagi jika pinjaman peribadi tersebut patuh syariah dan mempunyai kadar faedah tetapi, seperti pinjaman peribadi AEON iCash dan CIMB Xpress Cash. Pinjaman peribadi konvensional pula mempunyai kadar faedah yang berubah mengikut jumlah pinjaman – seperti CIMB Cash Plus dan Hong Leong Personal Finance.
 2. Jumlah pinjaman yang rendah
  Jika anda memerlukan pinjaman lebih dari RM200,000 – pinjaman peribadi bukanlah pilihan yang sesuai. Untuk jumlah pinjaman yang tinggi, anda perlu membuat pinjaman perniagaan. Kebanyakan pinjaman perniagaan menawarkan jumlah pinjaman sehingga mencecah jutaan ringgit untuk perniagaan yang layak.

Pinjaman Yang Sesuai Untuk Perniagaan Anda

Kewangan adalah antara faktor yang penting dalam perniagaan. Pengurusan kewangan yang bijak sudah pasti akan menentukan sama ada perniagaan anda akan berjaya, atau gulung tikar.

Oleh itu menentukan jenis pinjaman yang sesuai untuk perniagaan anda adalah sangat penting. Jadi pinjaman apa yang perlu anda pilih? Pembiayaan peribadi atau pembiayaan perniagaan?

Pilih pinjaman perniagaan jika anda:

 • Perniagaan anda telah stabil dan telah lama beroperasi.
 • Anda boleh tunggu untuk loan lulus. Dalam erti kata lain anda tidak memerlukan wang segera.
 • Anda ingin memohon jumlah pinjaman yang tinggi.

Pilih pinjaman peribadi untuk perniagaan sekiranya anda:

 • Baru nak memulakan perniagaan.
 • Tidak ingin meminjam jumlah loan yang tinggi.
 • Memerlukan wang segera.
 • Tidak mahu peningkan kepala dengan dokumen untuk pinjaman perniagaan.

Kami berharap tip yang kami beri di atas dapat membantu anda buat pilihan yang bijak menguruskan pinjaman untuk perniagaan anda. Semoga berjaya

share-nodes
Kongsi
Admin Pinjaman Peribadi Malaysia

Admin Pinjaman Peribadi Malaysia

Pengasas laman web Pinjaman Peribadi Malaysia yang ditubuhkan untuk berkongsi maklumat berkaitan pinjaman peribadi, pinjaman ASB, dan kad kredit dari institusi kewangan di Malaysia.

Tinggalkan soalan, mesej & komen

Ada sebarang soalan, mesej atau nak komen? Tanya atau tinggalkan mesej anda di bawah.
Subscribe
Notify of

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments