Bank Rakyat Platinum Credit Card-i

Bank Rakyat Platinum Credit Card-i
badge-percent
Kadar faedah
13.5% p.a
money-bill-1-wave
Yuran tahunan
RM388
Percuma tahun pertama. Tahun berikutnya yuran dibatalkan untuk 1 transaksi pada tahun tersebut.
wallet
Kelayakan Pendapatan
RM5000
stars
Ciri utama
Islamik, Kadar Faedah Rendah, Mata Ganjaran, Premium
square-list
Pelan kad kredit
Bayaran Ansuran Mudah, Pindahan Baki
credit-card
Pembayaran Tanpa Sentuh
MasterCard PayPass

Kad Kredit Bank Rakyat Platinum Credit Card-i adalah satu pilihan yang menarik bagi mereka yang mencari kad kredit Islamik yang menawarkan ganjaran dan faedah menarik. Dengan pelbagai ciri-ciri yang dicipta untuk memenuhi keperluan kewangan anda, kad ini adalah pilihan yang perlu dipertimbangkan.

Salah satu kelebihan utama kad ini adalah sistem ganjaran Rakyat Rewards. Anda akan mendapat 1 mata Rakyat Reward untuk setiap RM10 yang dibelanjakan. Mata ini boleh ditukar kepada tunai pada kadar RM0.10 setiap 10 mata. Ini bermakna, anda sebenarnya mendapat 0.1% ganjaran tunai untuk semua perbelanjaan runcit anda, sama ada di dalam atau luar negara.

Jika anda seorang yang suka melancong, kad ini juga menawarkan kadar tukaran mata wang asing tanpa markup, menjadikannya pilihan yang bagus untuk perbelanjaan di luar negara. Selain itu, kad ini juga menawarkan perlindungan Takaful keluarga percuma yang akan menanggung baki kad kredit anda dalam kes kecacatan kekal atau kematian.

Kad ini juga menawarkan pelan pemindahan baki dengan kadar faedah serendah 3% p.a. untuk tempoh 3 bulan. Ini membolehkan anda memindahkan baki kad kredit lain ke kad Platinum ini dan nikmati kadar faedah yang lebih rendah ketika buat bayaran balik.

Jika anda berhasrat untuk buat pembelian yang mahal, tetapi ingin menguruskan bayaran dengan lebih mudah, Bank Rakyat menawarkan dua jenis pelan bayaran ansuran mudah (EPP), iaitu “Bank Rakyat Easy Instalment Plan” dan “Bank Rakyat Flexi Easy Payment.” Kedua-dua pelan ini menawarkan ansuran tanpa faedah (zero interest), menjadikannya pilihan yang menarik jika anda ingin menguruskan aliran tunai dengan lebih berkesan.

Yuran tahunan untuk kad utama adalah RM388 dan RM150 untuk kad tambahan. Namun, yuran untuk kad utama akan dibatalkan jika anda menggunakan kad sekurang-kurangnya sekali setahun. Syarat kelayakan untuk mohon pula termasuk pendapatan bulanan minimum RM5,000 dan berumur antara 21 hingga 65 tahun untuk kad utama, serta 18 tahun ke atas untuk kad tambahan.

Secara keseluruhan,  kad kredit Bank Rakyat Platinum Credit Card-i adalah pilihan yang baik untuk mereka yang mencari kad kredit yang menawarkan ganjaran tunai dan faedah tambahan seperti ganjaran pelancongan. Dengan pelbagai pelan yang disediakan, termasuk pelan pemindahan baki, kad ini menawarkan fleksibiliti yang anda perlukan untuk menguruskan kewangan anda dengan lebih berkesan . Jadi, jika anda sedang mencari kad kredit yang boleh memberikan lebih banyak nilai untuk setiap Ringgit yang dibelanjakan, pertimbangkan untuk memohon kad kredit Bank Rakyat ini.

Kelebihan & Ciri Kad Kredit Bank Rakyat Platinum Credit Card-i

Mata ganjaran (reward points)

Dapatkan 1x pulangan mata ganjaran Rakyat Rewards dengan setiap RM10 yang anda belanjakan untuk transaksi pembelian runcit di dalam dan luar negara. Mata ganjaran ini boleh ditebus dengan wang tunai dengan kadar 0.1%.

JUMLAH MATA GANJARAN (POINT) JUMLAH PERBELANJAAN (RM) JENIS PERBELANJAAN
1 RM10 Perbelanjaan runcit di dalam dan luar negara

ganjaran perjalanan

Nikmati tukaran mata wang tanpa caj tambahan setiap kali anda menggunakan kad Bank Rakyat Platinum Credit Card-i untuk transaksi di luar negara.

Ciri premium

Kad ini menawarkan perlindungan Takaful keluarga percuma. Ini bermaksud jika berlaku sesuatu yang tidak diingini, seperti kecacatan atau kematian, baki kad kredit anda akan diselesaikan.

Pelan Kad Kredit Bank Rakyat Platinum Credit Card-i

Pelan pemindahan baki (balance transfer)

Bank Rakyat Kad Kredit-i Pindahan Baki
Pindahkan baki kad kredit anda ke Bank Rakyat dengan pindahan minimum serendah RM1,000 dan tempoh bayaran sehingga 12 bulan tanpa sebarang caj pengendalian.
Tempoh Bayaran (Bulan) Caj Pengendalian (%) Kadar Faedah (% p.a) Jumlah Pindahan Minimum (RM)
3 Tiada 3% p.a RM1,000
12 Tiada 13.5% p.a RM1,000

Pelan bayaran ansuran (easy payment plan)

Bank Rakyat Flexi Easy Payment
Gunakan pelan Easy Payment Bank Rakyat ini untuk mendapatkan barangan idaman anda. Hanya buat belian serendah Rm1,000 dan pilih untuk buat bayaran ansuran sehingga 24 bulan. Tiada caj kadar faedah dan tiada caj pengendalian.
Tempoh Bayaran (Bulan) Caj Pengendalian (%) Kadar Faedah (% p.a) Pembelian Minimum (RM)
6 Tiada Tiada RM1000
12 Tiada Tiada RM1000
24 Tiada Tiada RM1000
Bank Rakyat Easy Instalment Plan
Gunakan bayaran ansuran mudah Bank Rakyat ini dan dapatkan barangan idaman anda dengan bayaran ansuran bulanan sehingga 36 bulan. Tiada caj kadar faedah dan tiada caj pengendalian.
TEMPOH BAYARAN (BULAN) CAJ PENGENDALIAN (%) KADAR FAEDAH (% P.A) PEMBELIAN MINIMUM (RM)
24 Tiada Tiada RM1000
36 Tiada Tiada RM1000

Syarat kelayakan untuk mohon

Siapa Boleh Mohon Sesiapa sahaja
Kelayakan Gaji Gaji kasar RM5000 Sebulan atau RM60000 Setahun
Kelayakan Umur 21 tahun untuk pemegang kad utama (Principal).
18 tahun untuk pemegang tambahan (Supplementary).

Caj & yuran yang dikenakan

Yuran Tahunan (Principal Cardholder) RM388
Percuma tahun pertama. Tahun berikutnya yuran dibatalkan untuk 1 transaksi pada tahun tersebut.
Yuran Tahunan Kad Tambahan (Supplementary Card) RM150
Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) RM25 untuk setiap kad (utama dan tambahan).
Bayaran Bulanan Minimum RM50 atau 5% dari amaun tertunggak.
Caj Lewat Bayar RM10 atau 1% dari amaun tertunggak.
Had Pendahuluan Tunai Harian Tiada
Caj Pendahuluan Tunai RM21.20 atau 3% dari amaun pengeluaran (yang lebih tinggi).
Kadar Faedah Pendahuluan Tunai 18%

Cara Mohon Bank Rakyat Platinum Credit Card-i

Tip sebelum mohon

Sebelum anda mohon, pastikan anda telah meneliti Syarat Kelayakan Memohon yang telah dinyatakan sebelum ini. Tiada guna anda mohon jika anda tidak menepati syarat-syarat yang dikehendaki untuk kad kredit ini.

Anda boleh mohon Bank Rakyat Platinum Credit Card-i dengan mengunjungi mana-mana cawangan Bank Rakyat (Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad) berdekatan anda.

Anda juga boleh mohon secara atas talian (online) melalui laman web Bank Rakyat (Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad).

Soalan Lazim

Pertanyaan

Berikut soalan-soalan yang sering ditanya berkaitan kad kredit Bank Rakyat Platinum Credit Card-i

Apakah kad Kredit Bank Rakyat Platinum Credit Card-i?

chevron-down

Kad kredit Bank Rakyat Platinum Credit Card-i adalah kad kredit yang ditawarkan oleh Bank Rakyat (Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad).

Apakah kelebihan kad Kredit ini berbanding kad kredit yang lain?

chevron-down

Kad kredit Bank Rakyat Platinum Credit Card-i menawarkan ciri-ciri menarik seperti Islamik, Kadar Faedah Rendah, Mata Ganjaran, Premium dan Bayaran Ansuran Mudah, Pindahan Baki. Untuk maklumat lanjut sila rujuk bahagian Ciri-Ciri Kad Kredit di atas.

Siapakah yang boleh mohon kad kredit ini?

chevron-down

Kad ini boleh dimohon oleh Sesiapa sahaja yang berumur 21 tahun ke atas dengan pendapatan bulanan RM5000 ke atas atau pendapatan tahunan RM60000 ke atas. Untuk maklumat lanjut sila rujuk bahagian Syarat Kelayakan di atas.

Saya tidak pernah mempunyai sebarang kad kredit sebelum ini, bolehkah saya mohon Kad Kredit Bank Rakyat Platinum Credit Card-i?

chevron-down

Boleh, tiada masalah untuk anda mohon Kad Kredit ini sekiranya ini kali pertama anda ingin mohon Kad Kredit dan anda mencukupi syarat-syarat kelayakan yang telah ditetapkan untuk mohon.

Saya adalah pemegang kad kredit Bank Rakyat (Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad) yang sedang aktif, bolehkah saya mohon kad kredit ini?

chevron-down

Boleh sekiranya anda mencukupi syarat-syarat kelayakan untuk mohon. Untuk pengetahuan anda, Bank Negara Malaysia (BNM) telah menetapkan seseorang individu hanya boleh memiliki maksimum 2 kad kredit sekiranya pendapatan tahunan anda adalah kurang dari RM36,000.

Saya adalah pemegang kad kredit dari bank lain, bolehkah saya mohon kad kredit Bank Rakyat Platinum Credit Card-i?

chevron-down

Boleh sekiranya anda mencukupi syarat-syarat kelayakan untuk mohon. Untuk pengetahuan anda, Bank Negara Malaysia (BNM) telah menetapkan seseorang individu hanya boleh memiliki maksimum 2 kad kredit sekiranya pendapatan tahunan anda adalah kurang dari RM36,000.

Berapakah kadar faedah (interest rate) yang dikenakan untuk kad kredit ini?

chevron-down

Bank Rakyat (Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad) mengenakan kadar faedah tahunan sebanyak 13.5% p.a.

Berapakah had kredit (credit limit) yang dibenarkan?

chevron-down

Had kredit atau credit limit akan ditentukan oleh pihak bank berdasarkan sejarah kredit dan pendapatan bulanan anda.

Apakah caj atau fi yang dikenakan untuk kad kredit ini?

chevron-down

Sila rujuk pada bahagian Caj dan Yuran yang Dikenakan di atas.

Bolehkah saya keluarkan wang tunai melalui mesin ATM dengan kad ini?

chevron-down

Ya, anda boleh buat pendahuluan tunai (cash advance) dengan kad ini. Tetapi anda akan dikenakan caj tambahan seperti yang dinyatakan di bahagian Caj dan Yuran pada maklumat di atas.

Bolehkah saya mohon kad kredit ini semata-mata untuk pindahan baki (balance transfer)?

chevron-down

Boleh. Tetapi pastikan had kredit anda mencukupi untuk menampung jumlah baki yang ingin dipindahkan.

Bolehkah saya mohon kad kredit ini sekiranya saya ada rekod senarai hitam (blacklist) di laporan CTOS saya?

chevron-down

Soalan ini adalah sangat subjektif apabila memohon kad kredit. Faktor yang memainkan peranan utama ialah skor kredit, bukannya jumlah senarai hitam anda. Dalam erti kata lain, lulus atau tidak adalah bergantung sepenuhnya kepada pihak bank. Anda boleh rujuk dengan pihak Bank Rakyat (Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad) sekiranya anda layak atau tidak untuk mohon dengan mengemukakan laporan CTOS anda.

Bolehkah saya mohon kad kredit ini sekiranya rekod kredit saya tidak cantik di laporan CCRIS saya?

chevron-down

Seperti juga jawapan untuk soalan tentang senarai hitam di laporan CTOS. Keputusan permohonan adalah bergantung kepada skor kredit anda, dan faktor-faktor lain seperti pendapatan, risiko, rekod kredit, dan sebagainya. Anda boleh rujuk dengan pihak Bank Rakyat (Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad) sekiranya anda layak atau tidak untuk mohon dengan mengemukakan laporan CCRIS anda.

Bolehkah saya mohon kad kredit ini sekiranya saya di bawah selaan Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK)?

chevron-down

Maaf anda tak boleh mohon sebarang kad kredit sekiranya anda di bawah selaan atau pengawasan AKPK.

Bagaimana saya nak mohon kad kredit Bank Rakyat Platinum Credit Card-i?

chevron-down

Sila rujuk bahagian Cara Memohon di atas.

Ada soalan tambahan berhubung Bank Rakyat Platinum Credit Card-i?

Guna tab “Pertanyaan” di atas untuk menanyakan soalan anda dan dapatkan jawapan dalam masa terdekat.

Tanyakan soalan anda pada ruangan komen di bawah atau tinggalkan komen. Pihak kami akan cuba menjawab dan membalas seberapa segera yang mungkin.
Langgan
Maklumkan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Penafian:

Maklumat berhubung Bank Rakyat Platinum Credit Card-i adalah terkini pada tarikh 17/06/2024. Maklumat ini adalah untuk tujuan umum dan bukan nasihat kewangan. Kelebihan, kelayakan, dan caj tertentu mungkin berbeza. Anda dinasihatkan untuk melayari laman web rasmi Bank Rakyat (Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad) atau menghubungi khidmat pelanggan Bank Rakyat (Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad) untuk mendapatkan maklumat terkini atau sebarang urusan berkaitan.

Sumber Tambahan

Jelajahi dunia kad kredit di Malaysia dengan sumber-sumber ini membantu anda buat keputusan yang lebih tepat.

Ketahui Lebih Lanjut Tentang Bank Rakyat (Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad)

Bank rakyat bank kerjasama rakyat malaysia berhad

Bank Rakyat (Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad)

Bank Rakyat ditubuhkan pada tahun 1954 hasil daripada gabungan 11 bank-bank kesatuan, dan berada di bawah Ordinan Syarikat Kerjasama 1948. Pada mulanya bank ini dikenali sebagai Bank Agong (Bank Agong …

Baca selanjutnya

Teroka Dunia Kad Kredit di Malaysia

Panduan Lengkap Kad Kredit

Pelajari asas-asas kad kredit, faedah yang ditawarkan, dan cara menggunakannya dengan bijak.
Baca sekarang

Cari Kad Kredit Terbaik

Guna sistem cari kad kredit kami yang mudah untuk mencari dan membandingkan beratus-ratus kad kredit yang ditawarkan di Malaysia.
Cari & bandingkan

Glosari Kad Kredit

Layari laman Glosari untuk definisi ringkas berhubung istilah yang sering digunakan berkaitan kad kredit.
Lihat Glosari

Soalan Lazim Kad Kredit

Semak laman Soalan Lazim (FAQ) untuk mendapatkan jawapan terhadap soalan-soalan yang sering ditanya.
Dapatkan Jawapan

Anda Juga Mungkin Berminat

Kad kredit CIMB Travel World 

CIMB Travel World Credit Card merupakan kad kredit premium untuk mereka yang sering melancong. Dapatkan perlindungan insurans…

Maybank Islamic Petronas Ikhwan Visa Gold Card-i

Kad kredit Maybank Islamic Petronas Ikhwan Visa Gold Card-i menawarkan ganjaran petrol dalam bentuk rebat…

ICBC Visa Classic

Kad kredit ICBC Visa Classic adalah kad khusus kepada mereka yang sering melawat negara China.…

ICBC UnionPay Dual Currency Classic

Kad kredit ICBC UnionPay Dual Currency Classic sangat sesuai untuk mereka yang sering berkunjung ke…