CTOS Dan CCRIS – Segalanya Yang Anda Perlu Tahu

ctos dan ccris

Saya ada CTOS, saya ada CCRIS, boleh mohon ke pinjaman bank? Ini adalah soalan yang sering kami terima dari pelanggan yang ingin menggunakan khidmat kami untuk memohon personal loan bank.

Jika anda telah disenaraihitamkan (blacklisted) oleh pihak bank, sudah pasti permohonan pinjaman peribadi anda akan ditolak oleh bank. Tetapi, betul ke anda telah disenaraihitamkan?

ctos dan ccris - credit report

CTOS Dan CCRIS – Ramai Yang Keliru

Ramai yang masih keliru apa itu CTOS dan apa itu CCRIS. CTOS dan CCRIS tak sama. Kedua-dua istilah ini adalah berbeza. Dan, kedua-duanya sangat penting bagi mereka yang ingin tahu lebih lanjut tentang pengurusan kewangan mereka.

Sebelum kita membincangkan tentang perbezaan CTOS dan CCRIS, ketahui dahulu penerangan ringkas tentang apa itu CTOS dan CCRIS.

CTOS – CTOS Data System Sdn. Bhd.

CTOS ni sebenarnya adalah sebuah syarikat yang berdaftar di bawah Akta Agensi Pelaporan Kredit 2010 (Credit Reporting Agencies Act 2010). Syarikat ini menyediakan laporan kredit setiap individu di Malaysia. Secara ringkas, semua maklumat pinjaman atau hutang anda ada di laporan kredit CTOS.

Laporan kredit ini kemudiannya digunakan oleh institusi-institusi kewangan di Malaysia seperti bank, syarikat pinjaman wang, syarikat  yang menyediakan servis seperti syarikat telekomunikasi, dan lain-lain.

CTOS mengumpul maklumat anda untuk laporan kredit mereka dari pelbagai sumber. Antaranya; Jabatan Pendaftaran Negara, Jabatan Insolvensi Malaysia, Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), penerbitan prosiding undang-undang, maklumat akhbar, dan sebagainya.

CTOS Bukan Blacklist

Ramai keliru antara CTOS dan blacklist. Sebenarnya, CTOS hanyalah syarikat yang mengumpul maklumat kredit anda dari sumber-sumber yang telah dinyatakan di atas. CTOS tidak mempunyai kuasa untuk menyenaraihitamkan (blacklisted) nama anda pada laporan mereka.

CTOS juga tidak membuat sebarang cadangan sama ada individu terbabit layak atau tidak mendapatkan pinjaman kepada institusi-institusi kewangan yang merujuk kepada laporan CTOS.

Dalam erti kata lain, syarikat CTOS hanya menyediakan maklumat kredit individu di dalam satu laporan yang mudah dirujuk oleh individu mahupun institusi-institusi kewangan.

Maklumat ini memudahkan institusi-institusi kewangan atau peminjam membuat keputusan sama ada ingin meluluskan permohonan pinjaman individu terbabit atau pun tidak.

Maklumat pada laporan CTOS juga sangat membantu individu untuk mengetahui status kredit terkini mereka, seterusnya menjadikan mereka lebih bijak dalam mengurus kewangan.

Untuk maklumat lanjut berkaitan CTOS dan servis mereka disediakan, anda boleh melayari laman web rasmi CTOS di alamat berikut – Laman web rasmi CTOS – CTOS Data System Sdn. Bhd.

CCRIS – Central Credit Reference Information System

Jika CTOS adalah nama syarikat swasta, CCRIS atau Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat adalah satu sistem di bawah selaan Biro Kredit Bank Negara Malaysia.

Seperti juga CTOS, CCRIS mengumpul dan menyediakan maklumat kredit individu-individu di Malaysia. Maklumat ini akan dimasukkan di dalam laporan kredit individu.

Bezanya CTOS dan CCRIS ialah CTOS perlu mengumpul maklumat anda. Tetapi CCRIS pula, maklumat anda akan terus dimasukkan ke dalam pangkalan data CCRIS setiap kali anda buat pinjaman dari mana-mana bank. Tak kisahlah pinjaman peribadi, pinjaman kereta atau pinjaman rumah.

Semua pinjaman bank anda ada di dalam laporan CCRIS anda.

CCRIS tidak boleh memasukkan anda dalam senarai hitam (blacklist) jika rekod bayaran balik anda buruk. CCRIS hanya menyenaraikan rekod pinjaman anda. Rekod ini akan digunakan oleh institusi kewangan seperti bank untuk buat penilaian terhadap pemarkahan kredit anda.

Perbezaan CTOS dan CCRIS

Anda dah tahu serba sedikit tentang CTOS dan CCRIS, dapatkah anda mengenal pasti perbezaan antara kedua-duanya?

Faktor utama yang membezakan antara CTOS dan CCRIS ialah daripada mana sumber maklumat kredit anda diperolehi.

Sumber maklumat kredit pada rekod CCRIS adalah secara terus daripada Bank Negara Malaysia. Manakala CTOS pula adalah daripada pelbagai sumber seperti yang dinyatakan sebelum ini.

Untuk menunjukkan perbezaan ini dengan lebih mudah – jika anda telah di senarai hitamkan oleh syarikat telekomunikasi (Celcom, Maxis dan sebagainya), maklumat ini tidak akan dipaparkan di laporan CCRIS anda, tetapi akan dipaparkan di laporan CTOS anda.

Kenapa CTOS dan CCRIS Sangat Penting?

Sebab utama yang buat CTOS dan CCRIS sangat penting ialah apabila anda ingin memohon pinjaman atau kad kredit. Sebelum bank menentukan sama ada permohonan anda boleh diproses atau tidak, bank akan merujuk kepada rekod kredit anda.

Rekod kredit ini sudah tentulah diperolehi daripada laporan CTOS dan CCRIS. Daripada rekod ini, bank akan menilai sama ada mereka sanggup menanggung risiko atau tidak dengan meluluskan permohonan pinjaman anda.

Jika rekod kredit anda cantik – tiada tunggakan atau sebarang senarai hitam, sudah tentu tiada masalah untuk bank meluluskan permohonan pinjaman atau permohonan kad kredit anda. Tetapi, jika sebaliknya – bank tak akan berani tanggung risiko dan akan menolak permohonan anda.

Maklumat pada laporan CTOS dan laporan CCRIS juga akan bank gunakan untuk mengira nisbah kredit anda (Debt Service Ratio – DSR).

Jika anda sudah ada banyak pinjaman, bank akan berfikir dua tiga kali untuk meluluskan pinjaman anda kerana anda sudah termasuk dalam kategori komitmen tinggi – walaupun bayaran bulanan anda cantik.

Semua ini akan dikira oleh sistem bank. Oleh kerana sistem kiraan setiap bank adalah berbeza, hanya bank sahaja yang tahu bagaimana rekod kredit anda dikira untuk menentukan peluang kelulusan pinjaman anda.

Oleh itu, adalah penting anda menjaga rekod kredit anda untuk kemudahan anda buat pinjaman atau memohon kad kredit pada masa hadapan.

Ada Masalah CTOS & CCRIS – Bagaimana Nak Mohon Pinjaman Peribadi Bank?

Dengan keadaan ekonomi sekarang, sukar untuk menjaga rekod kredit supaya sentiasa cantik. Kadang-kadang ada miss payment dan tunggakan dipaparkan di rekod CCRIS. Atau tak bayar hutang Telco atau kedai, dan dah di blacklist di report CTOS.

Jadi, adakah memang dah tak boleh nak mohon pinjaman bank?

Jika anda dah di senarai hitam oleh bank atau AEON, jawapannya memang tak boleh. Tak usah berangan-angan nak buat sebarang pinjaman bank.

Tetapi jika anda ada tunggakan PTPTN atau telah di senarai hitam oleh syarikat, pinjaman berlesen, kedai atau apa sahaja institusi selain bank atau AEON, anda masih boleh cuba mohon jika gaji anda tinggi – selalunya gaji bersih  RM5,000 ke atas.  Bank boleh pertimbangkan. Tetapi, jika gaji anda rendah, selalunya bank akan terus reject.

Di sinilah pihak kami boleh membantu. Kami boleh uruskan pinjaman anda sekiranya anda ada:-

  • CCRIS PTPTN.
  • Blacklist Non Bank/AEON (Telco, Kedai, Pinjaman Berlesen).
  • Tunggakan pinjaman tak lebih dari 2 bulan dalam tempoh setahun.

Walaupun gaji anda rendah. Kami mempunyai hubungan di bank-bank yang terlibat dan boleh tingkatkan peluang lulus anda jika anda guna khidmat kami untuk memohon pinjaman peribadi bank.

Anda cuma perlu isi Borang Semak Kelayakan yang kami sediakan di laman web ini. Pihak kami akan semak maklumat anda dan akan menghubungi anda semula jika anda layak dan pihak kami boleh bantu anda untuk urusan selanjutnya.

Nak guna khidmat kami? Isi Borang Semak Kelayakan – KLIK DI SINI.

UPDATE

Pihak kami tidak lagi menyediakan perkhidmatan memohon pinjaman peribadi bank. Walau bagaimanapun, pihak kami telah bekerjasama dengan agensi  lain untuk memudahkan anda mohon pinjaman peribadi secara online.

Anda cuma perlu pilih pinjaman peribadi yang sesuai dengan kelayakan anda melalui Sistem Semak Kelayakan yang kami sediakan dan baca lebih lanjut pada laman pinjaman tersebut untuk mohon secara online tanpa perlu walk-in ke bank.

Kat Mana Nak Dapatkan Laporan CTOS dan CCRIS dan Bagaimana Nak Baca Laporan Tersebut?

Update: Artikel kat mana nak dapatkan laporan CTOS dan laporan CCRIS

Sekarang anda dah tahu apa itu CTOS dan CCRIS. Pada artikel yang akan datang saya akan menyentuh bagaimana untuk mendapatkan laporan CTOS dan laporan CCRIS, dan bagaimana untuk membaca kedua-dua laporan tersebut.

Pastikan anda bookmark laman web ini atau follow kami di Facebook, Google+ atau Twitter untuk update terbaru.

Ada sebarang soalan berkaitan CTOS dan CCRIS? Tinggalkan pertanyaan anda pada ruangan komen di bawah. Kami akan jawab untuk bila berkelapangan.

Admin Pinjaman Peribadi Bank

Admin Pinjaman Peribadi Bank

Pengasas laman web Pinjaman Peribadi Bank yang ditubuhkan khusus untuk memudahkan proses memohon pinjaman peribadi melalui institusi-intitusi kewangan di Malaysia.

Kongsi ilmu ni

Klik butang sharing dan kongsi maklumat ni dengan rakan, pasangan dan saudara-mara anda.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
WhatsApp
Telegram
Email
Print

Nak Tahu Anda Layak Mohon ke Tak?

Semak Kelayakan Anda melalui sistem semak kelayakan yang kami sediakan. Tak sampai 5 minit pun dari masa anda.

Update Terbaru

Pinjaman Peribadi Popular

Tinggalkan Soalan/Mesej/Komen

Ada sebarang soalan, mesej atau nak komen? Tanya atau tinggalkan mesej anda di bawah.

  • Idah says:

    Salam.. nama saya ada dalam senarai ctos (pinjaman wang berlesen). Kalau saya nak loan kereta, boleh lulus x? Saya x pernah buat apa2 loan sebelum ni dengan bank. Score ctos saya 0.

  • Muhamad Johari says:

    hai sy nak tanya.. sya ad tunggakan ptptn rm500..saya dah bayar tunggakan tersebut melalui kwsp akaun 2 sebanyak rm2000..bila baru nama saya akan bersih di ccris ya?

  • YASMIN says:

    Salam,

    saya tiada hutang apa apa samada belajar ataupun bil telefon. apakah step untuk saya mulakan untuk buat pinjaman rumah/peribadi dll?

    • @YASMIN

      Pertama sekali cik perlu tahu cik nak buat pinjaman perumahan atau pinjaman peribadi? Kedua-dua pinjaman ini berbeza. Jika nak beli rumah, wajib buat pinjaman perumahan. Untuk pinjaman perumahan cik perlu berbincang dengan bank atau pemaju kerana pinjaman perumahan sedikit rumit berbanding pinjaman peribadi. Jangan buat pinjaman peribadi untuk beli rumah – tak masuk akal.

      Jika cik nak buat pinjaman peribadi, baca artikel pinjaman peribadi yang telah saya tulis di link ni => https://pinjamanperibadibank.com/pinjaman-peribadi/ . Fahamkan betul-betul sebelum mohon. Jika ada soalan tambahan, boleh tanya di bahagian komen di artikel.

      Terima kasih

  • Naziem says:

    Saya ada tunggakan di easy rhb,adakah saya layak utk mmbuat loan di aeon?

  • Nadia says:

    Hi, saya ada pinjaman ptptn & mara tapi belum pernah byr skrg keje swasta gaji 2200 n zero commitment boleh apply loan ke.. Terima kasih.

  • dally says:

    wasap (dipadam)

  • Sandra says:

    Salam, sy pnjamin. sy ada rekod ctos di aeon. Tp belom selesai sebab belom gaji. Sy ada tunggakan 3bulan. Dan pegawai tu call bgtau klau tak buat pembayaran diorang akn pergi ke mahkamah.

  • Mat says:

    Macam saya ada pinjaman ptptn tak pernah buat pembayaran lg.kerja kerajaan.boleh tak buat personal loan??

  • fir says:

    admin..sy telahpon selesai byrn tunggakan..adakah sy telah utk mohon pinjaman peribadi?

  • ulala says:

    saya ada masalah ctos sebagai penjamin.. sangat menghantui . masih layak untuk membuat pinjaman untuk membayar hutang peminjam tak?..

    • @ulala
      Mungkin cik maksudkan cik ada blacklist penjamin di rekod CTOS. Jika blacklist tersebut adalah blacklist bank atau AEON, cik perlu selesaikan dulu tunggakan tersebut untuk clearkan nama dengan bank/AEON sebelum mohon sebarang pinjaman bank. Jika blacklist bukan bank, boleh cuba mohon. Terima kasih.

  • Julia says:

    Sy nak mohon loan tapi sy ada rekod bayaran tunggakkan 2bln sekali shj serta bayaran lewat.Jika mohon loan boleh lulus ke

  • norsafuan bin noordin says:

    Asalammualaikom… Sy safuan nk tahu macam mana nk selesai masalah Ctos nie??? Sy nk buat personal loan da loan kereta xlulus ..itu msalah yg mengangu kehidupan sy selama nie.tolong beri sy jln atau cara untuk menyelesaikan masalah ini. Terima kasih….