Menu

7 Strategi Bebas Hutang Dengan Teknik Snowball

Strategi bebas hutang

Kali ni saya nak berkongsi strategi bebas hutang dengan menggunakan teknik yang dikenali sebagai teknik Snowball.

Susah Hidup Kalau Tak Berhutang

Zaman sekarang kalau tak berhutang memang tak boleh nak survive. Berbeza dengan zaman dahulu di mana kebanyakan urusan boleh diselesaikan dengan tunai.

Pada masa sekarang, kadar inflasi memerlukan kita berhutang untuk meneruskan hidup. Ditambah pula dengan kenaikan harga barang dan perbelanjaan yang buat ramai terpaksa berhutang untuk mendapatkan barang yang diidamkan.

Tak Salah Berhutang

Sebenarnya berhutang tidak menjadi masalah sekiranya anda pandai menguruskan kewangan.

Jangan pula ingat semua hutang itu membebankan. Tak salah berhutang sekiranya anda gunakan hutang-hutang tersebut untuk mendapatkan aset yang menguntungkan.

Contohnya buat pinjaman untuk membeli rumah, tanah, atau sebarang aset yang boleh membantu di masa hadapan.

Ini adalah hutang yang sihat, dan jika diguna dan diuruskan dengan betul – boleh membantu anda di kemudian hari.

Masalah Berhutang

Masalah timbul apabila hutang terlalu banyak sehinggakan melebihi dari kemampuan.

Ditambah pula dengan perkara-perkara yang terjadi di luar perancangan, seperti kereta rosak, kemalangan, masalah kesihatan, dan sebagainya.

Faktor-faktor luar ini sering menyebabkan ramai individu terpaksa buat pinjaman tambahan dan berhutang – walaupun melebihi tahap kemampuan.

Tetapi ada juga individu yang kurang bijak menguruskan kewangan, dan membuat hutang yang diperlukan. Contoh yang saya maksudkan hutang kad kredit.

Dengan kadar faedah atau interest yang terlalu tinggi, hutang kad kredit sangat membebankan. Ditambah pula jika anda menggunakan kad kredit untuk mendapatkan barang yang bukan keperluan.

Strategi Bebas Hutang

Banyak strategi bebas hutang yang boleh anda guna untuk melangsaikan hutang-hutang anda. Strategi-strategi ini dicipta oleh pakar kewangan yang telah mengkaji cara terbaik untuk menyelesaikan hutang yang tertunggak.

Walau bagaimanapun, terdapat satu strategi bebas hutang yang sangat terkenal dan sering disebut-sebut apabila bercakap tentang strategi melangsaikan hutang.

Strategi yang saya maksudkan ialah strategi atau teknik Snowball.

Kesan Snowball

Apakah yang dimaksudkan dengan Snowball Effect. Kesan Snowball adalah satu proses yang bermula dengan langkah kecil dan berkembang dengan momentum daripada langkah kecil tersebut.

Kesan ini sering digunakan dalam pelbagai bidang, terutama sekali bidang psikologi.

Bayangkan snowball atau bebola salji yang asalnya kecil, tetapi apabila bergolek akan bertambah saiznya hasil daripada salji yang terkumpul. Inilah yang dinamakan sebagai kesan Snowball.

Kesan Snowball ini boleh diaplikasikan kepada banyak perkara, dan kali ini diaplikasikan kepada strategi bebas hutang.

Bebas Hutang Dengan Strategi Snowball

Bagaimana nak guna Snowball Effect untuk melangsaikan hutang anda? Berikut ialah 7 langkah yang perlu anda lakukan.

  1. Senaraikan semua hutang yang ada, bermula dari yang berbaki kecil sehingga kepada yang berbaki paling tinggi.
  2. Senaraikan kadar faedah (interest rate) untuk setiap hutang/pinjaman tersebut. Anda boleh menghubungi bank dan minta pihak bank semak berapa baki terkini pinjaman anda. Anda mungkin terkejut dengan jumlah baki pinjaman apabila dicampur dengan kadar faedah yang dikenakan.
  3. Catit tarikh akhir pembayaran untuk mengelakkan denda lewat bayar. Setiap kali anda lewat bayar, anda akan dikenakan interest lewat bayar. Ini secara tak langsung buat hutang anda semakin bertambah.
  4. Dari senarai hutang anda sebelum ini, pilih hutang yang paling kecil nilainya. Sekarang anda perlu fokus untuk selesaikan hutang yang paling kecil dahulu. Cuba sedaya upaya bayar lebih untuk menghabiskan hutang tersebut (nilai paling kecil). Sebagai contoh, hutang yang paling kecil ialah hutang kereta sebanyak RM130 sebulan. Cuba tambah sedikit nilai kepada RM150 untuk membayar hutang tersebut.
  5. Setelah anda berjaya menyelesaikan hutang yang paling kecil (dalam kes ni hutang kereta), pilih hutang kedua di dalam senarai anda. Kita ambil contoh hutang pinjaman peribadi berjumlah RM200 sebulan.
  6. Letak tepi nilai RM150 yang anda gunakan setiap bulan untuk membayar hutang kereta sebelum ni, dan tambah nilai tersebut untuk membayar hutang personal loan. Jadi setiap bulan anda akan membayar RM350 (RM200 + RM150) untuk hutang personal loan.
  7. Ulang strategi ni untuk setiap hutang di dalam senarai anda.

Ini adalah cara anda melangsaikan hutang dengan teknik Snowball. Mungkin anda terpaksa susah sedikit dahulu sebelum anda berjaya melangsaikan semua hutang-hutang anda.

Tetapi seperti kata petatah, susah dahulu senang kemudian.

Admin Pinjaman Peribadi Bank

Admin Pinjaman Peribadi Bank

Pengasas laman web Pinjaman Peribadi Bank yang ditubuhkan khusus untuk memudahkan proses memohon pinjaman peribadi melalui institusi-intitusi kewangan di Malaysia.

Kongsi ilmu ni

Klik butang sharing dan kongsi maklumat ni dengan rakan, pasangan dan saudara-mara anda.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
WhatsApp
Telegram
Email
Print

Nak Tahu Anda Layak Mohon ke Tak?

Semak Kelayakan Anda melalui sistem semak kelayakan yang kami sediakan. Tak sampai 5 minit pun dari masa anda.

Update Terbaru

Pinjaman Peribadi Popular

Tinggalkan Soalan/Mesej/Komen

Ada sebarang soalan, mesej atau nak komen? Tanya atau tinggalkan mesej anda di bawah.

>