Menu

Alliance Bank CashFirst Personal Loan

Alliance Bank CashFirst Personal Loan adalah pinjaman peribadi konvensional yang ditawarkan oleh Alliance Bank Malaysia Berhad. Pinjaman ini adalah pinjaman tak bercagar dan tidak perlu penjamin.

Alliance CashFirst adalah antara pinjaman peribadi konvensional di Malaysia yang mengenakan kadar faedah terendah berbanding pinjaman peribadi yang lain. Walaupun ini adalah pinjaman peribadi konvensional, Alliance Bank tidak mengenakan sebarang caj proses dan tiada caj penamatan awal.

Tempoh pembiayaan yang diberikan juga agak lama untuk pinjaman ini, iaitu antara 12 bulan hingga 84 bulan (7 tahun). Anda boleh memohon pinjaman antara RM5,000 hingga RM150,000, jumlah yang agak tinggi untuk pinjaman tak bercagar. Baca lebih lanjut untuk mengetahui apakah ciri-ciri menarik pinjaman ini, syarat yang dikenakan, dan bagaimana untuk memohon.

Jenis PinjamanKonvensional (Tak Bercagar)
Jumlah PembiayaanRM5000 hingga RM150000
Tempoh Pembiayaan12 Bulan hingga 84 Bulan
Kadar Faedah3.99% p.a hingga 14.78% p.a
Sektor PekerjaanPesara / Kakitangan Swasta / Kakitangan Kerajaan / Kakitangan GLC / Bekerja Sendiri
Kelayakan GajiGaji Kasar RM3000 sebulan atau RM36000 setahun
Had Umur21 hingga 60 Tahun
Ciri MenarikJangka Masa Panjang, Jumlah Tinggi, Penyatuan Hutang
Tempoh Lulus48 jam hari bekerja
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Ciri-Ciri & Kelebihan Alliance Bank CashFirst Personal Loan

Alliance Bank CashFirst Personal Loan menawarkan beberapa ciri menarik yang mungkin menarik minat anda untuk memohon pinjaman ini. Antara kelebihan pinjaman peribadi Alliance CashFirst ialah:

 • Kadar Faedah terendah dan fleksibel – Alliance CashFirst menawarkan kadar faedah serendah 3.99% p.a hingga 14.78%p.a untuk pinjaman ini. Nilai kadar faedah adalah bergantung kepada faktor seperti jumlah pinjaman dan tempoh pembiayaan.
 • Tempoh pembiayaan yang fleksibel – Anda boleh memilih tempoh pembiayaan dari 12 bulan (1 tahun) sehingga 84 bulan (7 tahun). Ini adalah tempoh pembiayaan yang agak panjang bagi pinjaman peribadi tak bercagar.
 • Terbuka kepada semua sektor pekerjaan – Tidak seperti sesetengah pinjaman peribadi konvensional yang hanya tertumpu kepada sektor swasta, Alliance Bank membuka skim pinjaman Alliance CashFirst kepada sektor swasta, sektor awam dan juga mereka yang bekerja sendiri.
 • Tidak memerlukan penjamin – Anda tidak memerlukan penjamin untuk memohon Alliance Bank CashFirst Personal Loan.
 • Tidak memerlukan pengesahan majikan – Anda tidak memerlukan pengesahan majikan untuk memohon pinjaman ini.
 • Tiada caj proses – Tidak seperti sesetengah pinjaman peribadi konvensional, Alliance Bank tidak mengenakan sebarang caj proses untuk Alliance CashFirst.
 • Tiada caj penamatan awal (early exit fee) – Alliance Bank tidak mengenakan caj penamatan awal untuk pinjaman ini.

Syarat Kelayakan Untuk Memohon

Berikut ialah syarat-syarat yang dikenakan untuk memohon pinjaman peribadi Alliance Bank CashFirst Personal Loan. Syarat umum

 • Warganegara Malaysia.
 • Berumur 21 tahun hingga 60 tahun.
 • Berpendapatan RM3,000 sebulan (atau lebih) atau RM36,000 setahun (atau lebih).
 • Tidak disenaraihitamkan oleh AEON atau mana-mana Bank di Malaysia.
 • Tiada Akaun di Bawah Pemerhatian Khas (SAA).
 • Bukan di bawah selaan AKPK.

Syarat untuk kakitangan awam dan kakitangan GLC

 • Status pekerjaan ialah tetap.

Syarat  untuk pekerja swasta

 • Bekerja lebih dari 6 bulan dengan majikan yang sama.
 • Mempunyai Caruman KWSP atau jika tiada caruman gaji perlu dimasukkan oleh majikan ke bank.

Syarat untuk berniaga/bekerja sendiri

 • Pemilik perniagaan adalah warganegara Malaysia berumur 21 tahun ke atas
 • Tempoh berniaga lebih dari 1 tahun.
 • Perniagaan didaftarkan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).
 • Mempunyai akaun bank syarikat.

Dokumen Yang Diperlukan

Dokumen yang perlu disediakan untuk memohon Alliance Bank CashFirst Personal Loan adalah berbeza mengikut jenis pekerjaan anda. Berikut ialah senarai dokumen yang diperlukan. Untuk kakitangan swasta

 1. Salinan Kad Pengenalan (MyKad) depan dan belakang.
 2. Salinan slip gaji 3 bulan terkini.
 3. Salinan penyata bank kemasukan gaji 3 bulan terkini.
 4. Salinan caruman KWSP sekurang-kurangnya 6 bulan terkini; atau salinan borang BE terkini dengan resit pembayaran cukai.
 5. Salinan penyata komisen 6 bulan terkini (bagi yang menerima komisen).

Untuk kakitangan kerajaan dan kakitangan GLC

 1. Salinan Kad Pengenalan (MyKad) depan dan belakang.
 2. Salinan slip gaji 3 bulan terkini.
 3. Salinan penyata bank kemasukan gaji 3 bulan terkini.

Untuk bekerja sendiri

 1. Salinan kad pengenalan depan & belakang.
 2. Salinan pendaftaran syarikat dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia – Borang ROC & ROB.
 3. Penyata akaun bank syarikat 6 bulan terkini.
 4. Borang BE/E dan resit pembayaran cukai.

Jadual Pembayaran Balik

Berikut ialah jadual bayaran balik atau jadual instalment pinjaman peribadi Alliance Bank CashFirst Personal Loan. Klik pada gambar untuk paparan saiz yang lebih besar.

Jadual bayaran balik Alliance Bank Cashfirst Personal Loan
Jadual pembayaran Alliance Bank CashFirst Personal Loan.
Jadual ini hanya sebagai rujukan semata. Jumlah bayaran semula boleh berubah berdasarkan faktor-faktor seperti Promosi,kadar faedah/keuntungan, jumlah pinjaman, tempoh pembiayaan, base rate (BR), dan sebagainya. Jumlah pembayaran akhir masih bergantung kepada pihak Alliance Bank Malaysia Berhad.

Caj Yang Dikenakan

Berikut ialah caj yang akan dikenakan oleh Alliance Bank jika pinjaman Alliance Bank CashFirst Personal Loan yang anda mohon diluluskan.

 1. Caj setem duti 0.5% daripada jumlah yang lulus.
 2. Caj lewat bayar 1% dari baki pinjaman (dikenakan jika anda lewat membayar pinjaman anda).

Tiada sebarang caj proses atau caj penamatan awal yang dikenakan.

Cara Memohon Alliance Bank CashFirst Personal Loan

Jika anda berminat untuk memohon pinjaman peribadi Alliance Bank CashFirst Personal Loan, anda boleh menggunakan saluran-saluran berikut:

 1. Mohon secara walk-in di mana-mana cawangan Alliance Bank Malaysia Berhad.

Anda juga boleh mohon Alliance Bank CashFirst Personal Loan secara online melalui laman web Alliance Bank Malaysia Berhad. Klik di sini untuk mohon online.

Alliance Bank CashFirst Personal Loan Review

Alliance Bank CashFirst Personal Loan adalah skim pembiayaan peribadi yang harus anda beri perhatian sekiranya anda inginkan pinjaman peribadi dengan kadar faedah terendah,tempoh pembiayaan yang panjang dan mudah lulus. Pinjaman ini juga sangat sesuai untuk mereka yang ingin mendapatkan wang dalam kadar segera. Tidak lupa juga Alliance Bank Malaysia Berhad membuka pinjaman ini kepada setiap sektor pekerjaan, tidak kira anda kakitangan kerajaan, swasta, GLC, mahupun bekerja sendiri. Walau bagaimanapun, syarat kelayakan gaji minimum yang agak tinggi mungkin menyukarkan mereka yang berpendapatan rendah.

Kelebihan

 • Kadar faedah serendah 3.99%p.a.
 • Tempoh pembiayaan sehingga 84 bulan (7 tahun).
 • Terbuka kepada semua sektor pekerjaan.
 • Tak perlu pengesahan majikan.
 • Keputusan lulus yang pantas.

Kekurangan

 • Syarat kelayakan gaji minimum yang tinggi – RM3,000 ke atas.

Rating

3.9/5

Soalan Lazim Pinjaman Peribadi Alliance Bank CashFirst Personal Loan

Berikut adalah jawapan untuk soalan-soalan yang sering ditanyakan berkaitan pinjaman peribadi Alliance Bank CashFirst Personal Loan

Apakah pinjaman peribadi Alliance Bank CashFirst Personal Loan?

Pinjaman peribadi Alliance Bank CashFirst Personal Loan adalah pinjaman peribadi Konvensional Tak Bercagar yang ditawarkan oleh Alliance Bank Malaysia Berhad.

Siapa yang boleh mohon Alliance Bank CashFirst Personal Loan?

Pembiayaan peribadi “Alliance Bank CashFirst Personal Loan” ditawarkan kepada Warganegara Malaysia yang bekerja sebagai Bekerja Sendiri, Kakitangan GLC, Kakitangan Kerajaan, Kakitangan Swasta, Pesara dengan had umur dari 21 hingga 60 tahun. Untuk syarat lengkap, sila rujuk pada bahagian Syarat Kelayakan di atas.

Saya belum pernah mohon sebarang pinjaman sebelum ni, ini pertama kali – boleh kah saya mohon pinjaman Alliance Bank CashFirst Personal Loan?

Anda boleh mohon sebarang pinjaman kecuali syarat kelayakan pinjaman tersebut menyatakan anda perlu ada rekod pinjaman atau komitmen bulanan untuk mohon. Sekiranya anda masih risau tentang keberangkalian untuk lulus adalah rendah kerana anda tidak pernah buat pinjaman (akaun kredit), anda boleh baca lebih lanjut tentang credit score di panduan Skor Kredit.  

Saya tak ada komitmen bulanan, boleh kah saya mohon pinjaman Alliance Bank CashFirst Personal Loan?

Sila rujuk jawapan sebelum ini.

Potongan gaji saya dah lebih 60%, boleh kah saya mohon pinjaman ini?

Syarat kelayakan umum untuk pelan pembiayaan peribadi ialah potongan gaji tidak melebihi 60%, kecuali dinyatakan sebaliknya pada bahagian syarat kelayakan memohon di atas. Walau bagaimanapun, ini bukanlah faktor utama yang menentukan permohonan pinjaman anda lulus atau tidak kerana terdapat banyak lagi faktor lain yang memainkan peranan. Dalam erti kata lain, walaupun potongan gaji anda lebih 60%, tetapi rekod kredit dan nisbah khidmat hutang (Debt Service Ratio) anda cantik – boleh cuba mohon.

Saya baru sahaja lulus pinjaman dari institusi kewangan yang lain, bolehkah saya mohon Alliance Bank CashFirst Personal Loan?

Sekiranya anda baru sahaja lulus sebarang pinjaman dari institusi kewangan (bank/koperasi/ppw) yang direkodkan di CCRIS seperti pembiayaan peribadi, pembiayaan kenderaan, atau pembiayaan perumahan – anda dinasihatkan tunggu tempoh bertenang antara 4 hingga 6 bulan sebelum anda mohon pinjaman lain untuk meningkatkan peluang lulus permohonan anda. Untuk menjaga skor kredit anda, anda dinasihatkan hanya mohon maksimum 3 akaun kredit (sebarang pinjaman/kad kredit) dalam tempoh 12 bulan.

Berapa jumlah pinjaman yang boleh saya mohon dengan Alliance Bank CashFirst Personal Loan?

Anda boleh mohon dari RM5000 hingga RM150000. Walau bagaimanapun, jumlah lulus akhir yang akan ditawarkan kepada anda akan ditentukan oleh pihak Alliance Bank Malaysia Berhad setelah mengambil kira faktor-faktor seperti jumlah pinjaman, skor kredit, skor pemarkahan dan sebagainya.

Berapa lamakah tempoh pembiayaan yang ditawarkan oleh pinjaman peribadi ini?

Alliance Bank CashFirst Personal Loan menawarkan tempoh pembiayaan dari 12 bulan hingga 84 bulan. Walau bagaimanapun, tempoh pembiayaan yang boleh dimohon akan ditentukan oleh pihak Alliance Bank Malaysia Berhad berdasarkan faktor-faktor seperti jumlah pinjaman, skor kredit, skor pemarkahan dan sebagainya.

Bagaimana saya nak mohon pinjaman ini?

Sila rujuk pada bahagian Cara Mohon Alliance Bank CashFirst Personal Loan di atas.

Berapa lama tempoh yang perlu saya tunggu untuk tahu keputusan permohonan Alliance Bank CashFirst Personal Loan saya?

Anggaran untuk tahu keputusan permohonan pinjaman anda adalah 48 jam hari bekerja selepas menghantar permohonan berserta dokumen yang lengkap. Ini adalah anggaran yang diberikan oleh pihak Alliance Bank Malaysia Berhad – Jangkamasa ini mungkin berbeza bergantung kepada pihak Alliance Bank Malaysia Berhad.

Apakah caj yang dikenakan untuk pinjaman Alliance Bank CashFirst Personal Loan?

Sila rujuk pada bahagian Caj Yang Dikenakan di atas untuk maklumat lengkap berkaitan caj yang dikenakan pihak Alliance Bank Malaysia Berhad untuk pelan pembiayaan peribadi ini.

Berapa yang perlu saya bayar setiap bulan jika saya mohon pinjaman ini?

Jumlah bayaran bulanan adalah bergantung kepada beberapa faktor seperti jumlah pinjaman yang lulus, tempoh pembiayaan dan kadar faedah/keuntungan yang dikenakan. Anda boleh rujuk panduan bayaran bulanan untuk pinjaman ini pada bahagian Jadual Bayaran Balik Alliance Bank CashFirst Personal Loan.

Bagaimana saya nak bayar balik atau apakah kaedah bayaran ansuran pinjaman ini?

Anda boleh bayar balik pinjaman Alliance Bank CashFirst Personal Loan melalui kaedah Arahan tetap (standing instruction/order), Auto Debit/Direct Debit, Bayaran di kaunter.

Bolehkah saya buat Penyatuan Hutang (Debt Consolidation) dengan pinjaman ini?

Ya, anda boleh buat penyatuan hutang atau “debt consolidation” dengan Alliance Bank CashFirst Personal Loan. Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan pihak Alliance Bank Malaysia Berhad. Sekiranya anda inginkan pinjaman peribadi yang membenarkan penyatuan hutang, sila lihat senarai pinjaman peribadi penyatuan hutang.

Saya dah ada pinjaman Alliance Bank CashFirst Personal Loan yang aktif, bolehkah saya buat Pinjaman Bertindih (Overlapping Facility) untuk pinjaman ini?

Boleh dikatakan hampir semua institusi kewangan menawarkan fungsi pinjaman bertindih atau overlap untuk pelan pembiayaan peribadi mereka. Walau bagaimanapun, kaedah overlapping facility adalah agak rumit dan institusi kewangan perlu mengambil kira banyak faktor sebelum membenarkan pelanggan mereka melakukan overlap terhadap pembiayaan yang sedia ada. Sekiranya anda ingin membuat overlap terhadap Alliance Bank CashFirst Personal Loan, anda boleh berhubung terus dengan pihak Alliance Bank Malaysia Berhad untuk nasihat dan panduan memohon pinjaman bertindih. Rujuk pada bahagian Cara Mohon Alliance Bank CashFirst Personal Loan di atas di atas.

Saya ada blacklist di laporan CTOS. Bolehkah saya mohon pinjaman ini?

Pinjaman ini tidak ditawarkan kepada mereka yang mempunyai blacklist di laporan CTOS. Walau bagaimanapun jika rekod senaraihitam di laporan CTOS anda bukan dari institusi kewangan (bank/koperasi/AEON/PPW) dan adalah daripada syarikat telco, kedai motor, dan sebagainya anda boleh cuba mohon.

Saya ada tunggakan di laporan CCRIS. Bolehkah saya mohon pinjaman ini?

Pinjaman ini tidak ditawarkan kepada mereka yang mempunyai tunggakan di rekod CCRIS atau yang mempunyai akaun di bawah pemerhatian khas (SAA).

Saya ada tunggakan PTPTN di laporan CCRIS (CCRIS PTPTN). Bolehkah saya mohon pinjaman ini?

Sila rujuk jawapan sebelum ini.

Saya di bawah selaan AKPK. Bolehkah saya mohon pinjaman ini?

Maaf tak boleh. Anda tidak boleh memohon sebarang pinjaman dari institusi kewangan sekiranya anda di bawah selaan Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit(AKPK).

Saya dah mohon Alliance Bank CashFirst Personal Loan. Bagaimana saya nak tahu permohonan saya lulus atau tidak?

Selalunya keputusan permohonan pinjaman anda (lulus atau tidak) akan dimaklumkan oleh oleh pihak Alliance Bank Malaysia Berhad melalui SMS, E-Mel atau panggilan telefon. Sekiranya anda masih belum mendapat keputusan permohonan lebih daripada 14 hari bekerja, anda dinasihatkan supaya berhubung terus dengan pihak Alliance Bank Malaysia Berhad.

Saya dah mohon Alliance Bank CashFirst Personal Loan tetapi tak lulus. Boleh tahu kenapa permohonan saya tak lulus?

Banyak faktor yang menentukan kenapa permohonan pinjaman peribadi tidak diluluskan oleh institusi kewangan. Boleh dikatakan setiap institusi kewangan tidak akan memberitahu sebab lengkap kenapa mereka menolak permohonan pinjaman anda. Ini adalah untuk mengelakkan persaingan antara institusi kewangan, dan juga mengelakkan sistem mereka dimanipulasi oleh pihak yang tidak bertanggungjawab – Selalunya anda cuma akan dapat jawapan “Fail Score”. Untuk mengetahui lebih lanjut apakah faktor-faktor yang menyebabkan permohonan anda tidak diluluskan oleh pihak Alliance Bank Malaysia Berhad, sila rujuk artikel panduan Kenapa Permohonan Pinjaman Peribadi Tidak Diluluskan.

Saya ada soalan tambahan tentang Alliance Bank CashFirst Personal Loan

Sila tinggalkan soalan anda pada borang reply/komen di bawah. Pihak kami akan cuba menjawabnya seberapa segera yang mungkin.

Ada Soalan Tentang Alliance Bank CashFirst Personal Loan?

Atau sekadar ingin berkongsi pengalaman anda? Tanyakan soalan anda pada ruangan komen di bawah atau tinggalkan komen anda. Pihak kami akan cuba menjawab soalan anda seberapa segera yang mungkin.

 • Jeanna says:

  Saya kakitangan kerajaan dan telah berkerja selama 25 tahun. Beberapa bulan yang lepas akaun gaji saya telah di’hack’ dan saya telah menutup akaun berkenaan dan gaji telah dipindahkan ke bank yang baru. Persoalannya adakah layak untuk saya memohon sekiranya saya tidak mempunyai 3 bulan penyata bank kemasukan gaji. Saya hanya ada 1 bulan dan gaji bulan julai ini adalah kemasukan kali ke 2 ke akaun baru berkenaan. TQ

 • Aniza Abbie says:

  Sa mempunyai loan peribadi di 2buah bank,1 aeon..dan ingin memohon alliance bank cashfirst personal..untuk settel kn semua loan peribadi di 3 bank ni dan 1 cardcredit..bole tak..

  • Admin Pinjaman Peribadi Bank says:

   @Aniza Abbie

   Mohon cik rujuk kategori “Soalan Lazim” di atas untuk soalan “debt consolidation (penyatuan hutang)”. Jawapan ada di situ.

   Terima kasih.

 • Ika says:

  Tentera boleh mohon ke

 • Retino B Bujang says:

  byrn melalui potongan biro angkasa atau bankin ke accnt peminjam?

  • Admin Pinjaman Peribadi Bank says:

   @Retino B Bujang

   Ini saya COPY PASTE dari bahagian Soalan Lazim kat atas:-

   Bagaimana saya nak bayar balik atau apakah kaedah bayaran ansuran pinjaman ini?

   Anda boleh bayar balik pinjaman Alliance Bank CashFirst Personal Loan melalui kaedah Arahan tetap (standing instruction/order), Auto Debit/Direct Debit, Bayaran di kaunter.

   Terima kasih.

 • Mohd Shukri bin Man says:

  Saya seorang pesara dan bekerja swasta pada masa ini pendapatan bersih kedua2 adalah lebih kurang RM5500 layak atau tidak untuk pinjaman dan sattel hutang yang ada.

  • Admin Pinjaman Peribadi Bank says:

   @Mohd Shukri bin Man

   Tuan cuma boleh mohon melalui jawatan sekarang atau sebagai Pesara. Pendapatan tak boleh digabungkan, cuma salah satu pendapatan boleh disertakan sebagai sokongan.

   Terima kasih.

 • >