Menu

Kad Kredit Bank Islam Platinum MasterCard Card-i

Bank Islam Platinum Mastercard Card-i adalah kad kredit daripada Bank Islam Malaysia Berhad. Kad kredit Islamik ini adalah 100% patuh Syariah dengan menggunakan prinsip kewangan Islam Tawarruq.

Kad Ini adalah kad kredit MasterCard dengan kelebihan mata ganjaran (rewards points) dan ciri-ciri ekstra yang didatangkan dengan semua kad MasterCard Platinum.

Bank Islam menawarkan mata ganjaran untuk pemilik kad kredit MasterCard Card-i menerusi program TruRewards mereka. TruRewards Loyalty Programme daripada Bank Islam ini adalah program yang memberikan ganjaran dalam bentuk TruPoints setiap kali anda berbelanja atau swipe kad kredit anda.

Menerusi program ini, anda akan memperolehi 1 mata ganjaran dengan setiap perbelanjaan RM1, di dalam dan juga di luar negara. Bank Islam tidak menetapkan sebarang had maksimum untuk mata TruPoints. Oleh itu, anda boleh mengumpul mata ganjaran tanpa had dengan kad kredit ini.

Kad kredit Bank Islam Platinum MasterCard Card-i juga memberikan ganjaran perjalanan dalam bentuk perlindungan insurans Takaful. Pemilik kad ini akan mendapat perlindungan insurans kemalangan sehingga RM1,000,000, dan juga perlindungan-perlindungan lain seperti penundaan penerbangan, terlepas penerbangan, kehilangan bagasi dan sebagainya. Anda cuma perlu tempah tiket penerbangan anda dengan kad kredit Bank Islam anda.

Selain insurans perjalanan, perlindungan Takaful juga memberikan perlindungan terhadap kematian, dan hilang upaya kekal sehingga RM1,000,000.

Tidak lupa juga kelebihan perkhidmatan Concierge daripada MasterCard yang boleh anda gunakan pada bila-bila masa sahaja.

Kad kredit ini juga menawarkan pelan bayaran ansuran mudah (Easy Payment Plan – EPP) menerusi pelan Bank Islam Installment Payment Plan (IPP). Anda cuma perlu berbelanja serendah RM150 untuk menggunakan pelan ini. Yang menariknya pelan ini tidak mengenakan caj kadar faedah dan tiada caj upfront.

Berminat untuk mendapatkan kad kredit Bank Islam Platinum MasterCard Card-i? Baca lebih lanjut tentang syarat-syarat kelayakan yang diperlukan untuk mohon dan bagaimana anda boleh mohon kad ini dengan mudah secara atas-talian (online).

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Kadar Faedah
13.5% p.a
Yuran Tahunan
RM388
Umur Minimum
21 Tahun
Gaji Minimum
RM4000

Rebat Tunai (Cashbacks)

Bank Islam Malaysia Berhad tidak menawarkan ciri rebat tunai (cashbacks) untuk kad Bank Islam Platinum MasterCard Card-i. Jika anda ingin kelebihan Rebat Tunai, sila lihat Kad Kredit Dengan Rebat Tunai.

Mata Ganjaran (Reward Points)

Program Bank Islam TruRewards Loyalty Programme memberikan anda 1 mata ganjaran dalam bentuk TruPoints setiap kali anda berbelanja RM1 dengan kad kredit anda. Rewards points ini diberikan untuk perbelanjaan di dalam dan juga luar negara, tanpa had. Apa yang lebih menarik ialah anda juga akan mendapat TruPoints tambahan setiap kali pemegang kad tambahan di bawah anda berbelanja dengan kad mereka.

Jumlah Mata Ganjaran (Point)Jumlah Perbelanjaan (RM)Jenis PerbelanjaanHad Perbelanjaan
1RM1Semua perbelanjaan di dalam dan luar negaraTiada had

Ganjaran Perjalanan

Kad kredit Bank Islam MasterCard Credit Card-i memberikan perlindungan insurans perjalanan yang lengkap menerusi perlindungan Takaful. Dapatkan perlindungan kemalangan sehingga RM1,000,000 dengan kad kredit ini.

Jenis PerlindunganJumlah Perlindungan (RM)
Kemalangan PeribadiSehingga RM1,000,000
Penundaan PenerbanganSehingga RM1,000
Terlepas PenerbanganSehingga RM1,000
Kehilangan BagasiSehingga RM1,000
Kelewatan BagasiSehinggga RM1,000

Ganjaran Petrol

Dapatkan 1 mata ganjaran TruPoints setiap kali anda mengisi minyak di sebarang stesen minyak, di dalam dan di luar negara. Tiada had yang ditetapkan untuk mata TruPoints anda. Jadi, kumpul sebanyak mana yang anda inginkan.

Ciri Premium

Perlindungan Takaful juga memberikan kelebihan tambahan kepada pemilik kad ini.

Jenis PerlindunganJumlah Perlindungan (RM)
KematianSehingga RM100,000
Hilang upaya kekalSehingga RM100,000
Perbelanjaan pengebumianRM1,000

Kad ini juga memberi kelapangan kepada anda membayar zakar secara arahan tetap (standing instructions) atau auto-debit.

Anda juga akan dapat menggunakan kelebihan MasterCard seperti perkhidmatan Concierge 24 jam sehari, diskaun dan keistimewaan pemilik MasterCard seluruh dunia, dan juga langganan percuma kepada MasterCard Platinum Collection.

Pelan Pemindahan Baki (Balance Transfer)

Bank Islam Malaysia Berhad tidak menawarkan pelan pindahan baki (balance transfer) untuk kad Bank Islam Platinum MasterCard Card-i. Jika anda inginkan kad kredit dengan pelan pindahan baki, sila lihat Kad Kredit Dengan Pelan Pindahan Baki.

Pelan Bayaran Ansuran (Easy Payment Plan)

Ingin dapatkan barangan idaman anda dengan mudah? Guna pelan bayaran ansuran Bank Islam dengan kad anda. Anda boleh menggunakan pelan Bank Islam Installment Payment Plan (PPI) dengan setiap pembelian RM150 ke atas. Pelan ini adalah pelan Zero Interest (tiada caj faedah) dan Zero Upfront (tiada caj pendahuluan untuk pengendalian).

Bank Islam Installment Payment Plan

Bank Islam Installment Payment Plan

Buat pembelian serendah RM150 menggunakan kad kredit Bank Islam anda dan pilih tempoh bayaran semula dari 3 bulan hingga 36 bulan. Tiada caj kadar faedah dan tiada caj pengendalian.

Tempoh Bayaran (Bulan)Caj Pengendalian (%)Kadar Faedah (% p.a)Pembelian Minimum (RM)
3TiadaTiadaRM150
6TiadaTiadaRM300
12TiadaTiadaRM600
18TiadaTiadaRM900
24TiadaTiadaRM1200
36TiadaTiadaRM1800

Pelan Ansuran Tunai (Cash Instalment Plan)

Bank Islam Malaysia Berhad tidak menawarkan pelan ansuran tunai (CIP) untuk kad Bank Islam Platinum MasterCard Card-i. Jika anda inginkan kad kredit dengan pelan ansuran tunai, sila lihat Kad Kredit Dengan Pelan Ansuran Tunai.

Caj & Yuran Yang Dikenakan

Yuran Tahunan RM388
Yuran tahunan dibatalkan untuk penggunaan kad kredit lebih daripada 12 kali setahun
Yuran Tahunan Kad Tambahan (Supplementary)RM150
Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST)RM25 untuk setiap pemegang utama dan pemegang tambahan kad kredit.
Bayaran Bulanan MinimumRM50 atau 5% dari amaun tertunggak.
Caj Lewat BayarRM5 atau 1% dari amaun tertunggak.
Had Pendahuluan Tunai Harian Tiada
Caj Pendahuluan TunaiRM12 atau 2.5% dari amaun pengeluaran (yang lebih tinggi).
Kadar Faedah Pendahuluan Tunai18%

Syarat Kelayakan Untuk Mohon

Siapa Boleh MohonSesiapa sahaja
Kelayakan GajiGaji kasar RM4000 Sebulan atau RM48000 Setahun
Kelayakan Umur21 tahun untuk pemegang kad utama (Principal) , dan 18 tahun untuk pemegang tambahan (Supplementary)

Cara Mohon Kad Kredit Bank Islam Platinum MasterCard Card-i

Anda boleh mohon Bank Islam Platinum MasterCard Card-i dengan mengunjungi mana-mana cawangan Bank Islam Malaysia Berhad berdekatan anda.

Anda juga boleh mohon secara online dengan perkhidmatan RinggitPlus. Tak perlu isi borang, tak perlu tunggu call – hanya “WhatsApp” pihak RinggitPlus untuk mohon. Baca lebih lanjut di bawah.

Mohon Bank Islam Platinum MasterCard Card-i 100% ONLINE Dengan Perkhidmatan RinggitPlus  

Kad kredit Bank Islam Platinum MasterCard Card-i

Logo RinggitPlus

Klik butang “Mohon Sekarang” di bawah, isi nama dan nombor phone anda pada laman permohonan RinggitPlus. Pihak RinggitPlus akan menghubungi anda dan membimbing anda step-by-step untuk meneruskan permohonan.

Tak perlu susah payah walk-in ke Bank Islam Malaysia Berhad untuk mohon. Klik butang “Mohon Sekarang” di bawah untuk teruskan.

Mohon Sekarang  
  Anda akan dibawah ke laman web RinggitPlus. Pada laman tersebut klik butang “Apply Now”untuk meneruskan permohonan anda.

Soalan lazim kad kredit Bank Islam Platinum MasterCard Card-i

Berikut adalah jawapan untuk soalan-soalan yang sering ditanyakan berkaitan kad kredit Bank Islam Platinum MasterCard Card-i

Apakah kad Kredit Bank Islam Platinum MasterCard Card-i?

Kad kredit Bank Islam Platinum MasterCard Card-i adalah kad kredit yang ditawarkan oleh Bank Islam Malaysia Berhad.

Apakah kelebihan kad Kredit ini berbanding kad kredit yang lain?

Kad kredit Bank Islam Platinum MasterCard Card-i menawarkan ciri-ciri menarik seperti Ganjaran (Rewards), Ganjaran Perjalanan, Islamik dan Bayaran Ansuran Mudah.

Untuk maklumat lanjut sila rujuk bahagian Ciri-Ciri Kad Kredit di atas.

Siapakah yang boleh mohon kad kredit ini?

Sesiapa sahaja boleh mohon asalkan anda menepati syarat kelayakan memohon yang telah ditetapkan oleh Bank Islam Malaysia Berhad – iaitu berumur 21 tahun ke atas dengan pendapatan bulanan RM4000 ke atas atau pendapatan tahunan RM48000 ke atas.

Untuk maklumat lanjut sila rujuk bahagian Syarat Kelayakan di atas.

Saya tidak pernah mempunyai sebarang kad kredit sebelum ini, bolehkah saya mohon Kad Kredit Bank Islam Platinum MasterCard Card-i?

Boleh, tiada masalah untuk anda mohon Kad Kredit ini sekiranya ini kali pertama anda ingin mohon Kad Kredit dan anda mencukupi syarat-syarat kelayakan yang telah ditetapkan untuk mohon.

Saya adalah pemegang kad kredit Bank Islam Malaysia Berhad yang sedang aktif, bolehkah saya mohon kad kredit ini?

Boleh sekiranya anda mencukupi syarat-syarat kelayakan untuk mohon.

Saya adalah pemegang kad kredit dari bank lain, bolehkah saya mohon kad kredit Bank Islam Platinum MasterCard Card-i?

Boleh sekiranya anda mencukupi syarat-syarat kelayakan untuk mohon.

Berapakah kadar faedah (interest rate) yang dikenakan untuk kad kredit ini?

Bank Islam Malaysia Berhad mengenakan kadar faedah tahunan sebanyak 13.5% p.a.

Apakah caj atau fi yang dikenakan untuk kad kredit ini?

Sila rujuk pada bahagian Caj dan Yuran yang Dikenakan di atas.

Bolehkah saya mohon kad kredit ini semata-mata untuk pindahan baki (balance transfer)?

Maaf, Bank Islam Malaysia Berhad tidak membenarkan permohonan kad kredit Bank Islam Platinum MasterCard Card-i semata-mata untuk pemindahan baki.

Bolehkah saya mohon kad kredit ini sekiranya saya ada rekod senarai hitam (blacklist) di laporan CTOS saya?

Soalan ini adalah sangat subjektif apabila memohon kad kredit. Faktor yang memainkan peranan utama ialah skor kredit, bukannya jumlah senarai hitam anda. Dalam erti kata lain, lulus atau tidak adalah bergantung sepenuhnya kepada pihak bank.

Anda boleh rujuk dengan pihak Bank Islam Malaysia Berhad sekiranya anda layak atau tidak untuk mohon dengan mengemukakan laporan CTOS anda.

Bolehkah saya mohon kad kredit ini sekiranya rekod kredit saya tidak cantik di laporan CCRIS saya?

Seperti juga jawapan untuk soalan tentang senarai hitam di laporan CTOS. Keputusan permohonan adalah bergantung kepada skor kredit anda, dan faktor-faktor lain seperti pendapatan, risiko, rekod kredit, dan sebagainya.

Anda boleh rujuk dengan pihak Bank Islam Malaysia Berhad sekiranya anda layak atau tidak untuk mohon dengan mengemukakan laporan CCRIS anda.

Bolehkah saya mohon kad kredit ini sekiranya saya di bawah selaan Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK)?

Maaf anda tak boleh mohon sebarang kad kredit sekiranya anda di bawah selaan atau pengawasan AKPK.

Bagaimana saya nak mohon kad kredit Bank Islam Platinum MasterCard Card-i?

Sila rujuk bahagian Cara Memohon di atas.

Saya ada soalan tambahan berhubung kad kredit ini.

Tinggalkan soalan anda pada bahagian “Pertanyaan dan Maklumbalas” di bawah. Pihak kami akan cuba menjawabnya seberapa segera yang mungkin.

Ada Soalan Tentang Bank Islam Platinum MasterCard Card-i?

Atau sekadar ingin berkongsi pengalaman anda? Tanyakan soalan anda pada ruangan komen di bawah atau tinggalkan komen anda. Pihak kami akan cuba menjawab soalan anda seberapa segera yang mungkin.

>